Инфо

26. јануар 2023.26. јан 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Трибина у Медицинској школи о значају ХПВ имунизације

Едукација младих и родитеља кључ

Висок степен имунизације деце и младих у Мачванском управном округу. Континуирана едукација и сарадња здравствених установа кључ имунизације. Стратегија кроз умрежавање образовних и здравствених установа, родитеља и деце
У оквиру обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце 2023. године у Медицинској школи “Др Андра Јовановић” организована је трибина под називом „ХПВ имунизација“ намењена ученицима са којима су разговарали еминентни стручњаци из домена здравства.

Трибину је организовао Тим за здравствено васпитање Медицинске школе „Др Андра Јовановић“, Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац и Завод за јавно здравље Шабац.

-Ученици су имали прилику да се додатно едукују и унапреде своје стручно знање које могу да поделе са вршњацима - истакла је директорка Медицинске школе “Др Андра Јовановић” Биљана Ђукнић и нагласила да је предавање вишеструко корисно за средњошколце, како у домену очувања сопственог здравља, планирања породице, тако и стручног усавршавања.

Фото: "Глас Подриња"


Присутнима се обратио научни сарадник, др сц. мед Зоран Станковић, педијатријски гинеколог, председник Удружења DAGS (дечија и адолесцентна гинекологија Србије), који је и генерални секретар Светског удружења за дечију и адолесцентну гинекологију, и домаћин 20. Светског конгреса педијатријске гинекологије који ће бити у мају текуће године у Београду. Др Станковић је такође и доскорашњи начелник Републичког центра за планирање породице Института за мајку и дете.

Др Зоран Станковић у разговору са ученицима отклонио је најчешће недоумице у вези са ХПВ вакцином и позвао их да уколико имају додатна питања контактирају здравствене раднике који ће им помоћи да добију медицински проверене информације и савете.

-Разговарали смо о ХПВ вакцини као методи колективне имунизације и како да појединац путем вакцинације помогне колективу да буде здравији, са мањим ризиком од настанка грлића материце који је велики здравствени проблем у Србији - рекао је др Станковић и навео да је према доступним подацима обухват вакцинације у Шапцу веома добар, али да је додатна едукација младих пожељна.

-Увек постоји простор да за отклонимо недоумице, сумње, заблуде и можда не тако јасне информације. Оно што је важно да нагласимо је да, ако се вакцинишемо пре 15 године, да ће висок ниво антитела да нас фактички заштити доживотно.

Докторка Јасмина Станковић, директорка Дoма здравља „Др Драга Љочић“ Шабац младима је говорила о обухвату имунизације ХПВ вакцином у Шапцу, значају вакцинације и стратегији коју спроводи Дом здравља како би суграђане упознали са свим сегментима имунизације.

-У јуну је стигла вакцина коју је Републички фонд за здравствено осигурање обезбедио као бесплатну за децу узраста од 9 до 19 година. Од 9. до 14. године се дају две дозе, а преко 15. године апликују се три дозе. Након пристизања вакцине у Службу дечје заштите урадили смо процедуру где педијатри и педијатријске сестре су позивали родитеље и децу на вакцинацију. Морам да напоменем да је едукација реализована пре пристизања вакцине. Верујем да је управо едукација утицала на велики одзив - појашњава др Јасмина Станковић напомињући да је још 2019. Године започета едукација младих у основним и средњим школама.

-Наставићемо са активностима, јер сматрамо да је кључно да се деца и родитељи упознају са проблемом карцинома грлића материце. За децу до 15 година која се вакцинишу ХПВ вакцином потребна је сагласност родитеља, или законског заступника, а деца од 15 година могу самостално потпишу.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa