Инфо

26. јануар 2023.26. јан 2023.
Дијамантска плакета за Општину Коцељева
ПЕТИ ПУТ ЗА РЕДОМ ПРИЗНАЊЕ ЗА ХУМАНОСТ

Дијамантска плакета за Општину Коцељева

У току прошле године Црвени крст Коцељева је организовао 16 акција добровољног давања крви на које се одазвало 586, а крв дало 514 грађана. Од укупног броја давалаца жена је било 116, а први пут је крв дало 64 особе. Ови статистички подаци указују на значајно повећање броја давалаца. Поређења ради годину пре прикупљено је 457, а у 2020.години тек 421 јединица крви- истакао је секретар ове организације Милан Глумац
Захваљујући постигнутим резултатима и завидном броју давалаца крви у Зимској и Летњој кампањи у току 2022. године, општина Коцељева је пети пут за редом добитник признања Дијамантске плакете Шампион солидарности које традиционално додељује Институт за трансфузију крви Србије.

Ово признање је у име хуманих грађана Коцељеве примила заменица председника општине Славица Ранковић, а оно је и потврда одличног континуираног рада локалног Црвеног крста.

Породица хуманих људи у овој општини добила је 64 нова члана који су се у протеклој години први пут нашли у улози добровољних давалаца.

–У току прошле године Црвени крст Коцељева је организовао 16 акција добровољног давања крви на које се одазвало 586, а крв дало 514 грађана. Од укупног броја давалаца жена је било 116, а први пут је крв дало 64 особе. Ови статистички подаци указују на значајно повећање броја давалаца. Поређења ради годину пре прикупљено је 457, а у 2020. години тек 421 јединица крви- истакао је секретар ове организације Милан Глумац.



ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА НА САВИНДАН
Прва овогодишња акција добровољног давања крви биће традиционално организована сутра, на Савиндан у просторијама Црвеног крста у времену од 9-15 часова, чиме ће бити започета нова Зимска кампања Института за трансфузију крви Србије.

–Прва ће бити организована 27. јануара а у оквиру Зимске кампање биће и наредна која је планирана за 15. фебруар. У просеку, акције се организују сваког месеца, а у периоду када су изражене несташице као што је то готово увек у јулу и августу, до сада смо имали и ванредне акције давања крви и са том праксом ћемо сигурно наставити- рекао је Глумац.

Он је подсетио да давалац може бити свака здрава особа, старости од 18-65 година, код које се лекарским прегледом и провером нивоа хемоглобина утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв применила.
В. Бошковић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa