Инфо

26. јануар 2023.26. јан 2023.
Шапчанки Биљани Реган награда „У духу Тесле“
На 10. Међународнoj конференцији ТНФ

Шапчанки Биљани Реган награда „У духу Тесле“

Ревије Удружења за очување српске културе, традиције и обичаја у САД које је основала пре 10 година су неизоставни део бројних културних дешавања и посећене од стране угледних званица
10. Међународна конференција „У духу Тесле“ одржана је 14. јануара у њујоршком хотелу „Њујоркер“, у коме је Тесла провео последњих 10 година свог живота. Организатори, Теслина научна фондација (ТНФ) из Филаделфије, у сарадњи са ТНФ Србија и Генералним конзулатом Србије у Њујорку, том приликом, заслужним појединцима и организацијама, уручили су награде „У духу Тесле“.

Међу добитницима признања је и Шапчанка Биљана Реган, оснивач Удружења за очување српске културе, традиције и обичаја у САД. Биљана је најпознатија колекционарка народних ношњи на америчком тлу, будући да поседује више од 100 оригиналних народних костима и других старина, а њене ревије су неизоставни део бројних културних дешавања и посећене од стране угледних званица. Овога пута, у ревији су учествовали: Јелена Милошевић, Нада Мартиновић, Ана Станисављев, Милица Дабић, Весна Михаиловић, Ненад Јовановић, Данијел Трајковић, Невена Кујовић и Јасмина Стоиљковић.

Удружење постоји већ деценију и циљ му је да промовише нашу културну баштину на другом континенту.



-Велику захвалност дугујем супругу Џону Регану на неизмерној подршци да истрајем у својој мисији свих ових година. Орден Николе Тесле припада мени колико и њему, али и свима који су учествовали у бројним дешавањима чији смо били организатори или учесници током свих ових 10 година- истиче Биљана Реган.

Градоначелник Њујорка Ерик Адамс је 14. јануар прогласио Даном Теслине научне фондације у Њујорку. Програм конференције су отворили оснивач Фондације Никола Лончар и Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић. Теслина научна фондација је непрофитна организација посвећена промовисању његовог живота, наслеђа и научних иновација, домаћин бројних предавања, семинара и форума.
Д. Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa