Инфо

26. јануар 2023.26. јан 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

СЕЋАЊЕ

Живан Лукић (1943 – 2023)

Живан Лукић није био један од оних професора, о којима је наш велики хумориста Бранислав Нушић говорио „који претаче аковче свога знања“, већ који у наставу улаже сву своју енергију и душу. И по томе ће га памтити генерације
Ове закаснеле зиме, са првим јануарским снегом, отишао је са овог света Живан Лукић. Највећи и најплодоноснији део свога живота провео је у Шапцу, као професор Педагошке академије за учитеље, касније и као директор Више и Високе школе струковних студија за васпитаче. Своје бављење српским језиком Живан Лукић, магистар филолошких наука, започео је на Институту за српски језик у Београду радом на великом Речнику српског језика Српске академије наука. Његово име налази се међу обрађивачима десете књиге овог националног пројекта, у којој су пописане и објашњене речи и изрази колити, коло, вилино коло, врзино коло, небеско коло, коло без Кокана, коловођа, коњаник, копнети, коса, коштуњац,крв, кресница, крст...

Живан Лукић је био вредни изучавалац српског језика, аутор бројних радова који се баве питањима језика и језичке културе, писац уџбеника за основну школу и за студенте, будуће учитеље и васпитаче. Како је језик у наставном процесу наших школа повезан са књижевношћу, тако се и књижевност нашла у фокусу Лукићевих истраживања. Са несумњивим даром за префињене анализе, он је, по скромној тврдњи, на тренутак свраћао у књижевне радионице многих писаца – Шолохова, Андрића. Кочића, Космача, Боре Станковића.

Сваки човек, као и свака звезда, има свој сјај и своју путању. Чини нам се да на животној и професионалној путањи Живана Лукића најјаче светли његов педагошки рад, његов искрено спонтан, тих и ненаметљив приступ сваком студенту, бескрајно стрпљење и истинска посвећеност.
Живан Лукић није био један од оних професора, о којима је наш велики хумориста Бранислав Нушић говорио „који претаче аковче свога знања“, већ који у наставу улаже сву своју енергију и душу. И по томе ће га памтити генерације.
Др сци. мед. Светлана Карић, председник Академије Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa