Инфо

13. август 2009.13. авг 2009.
КОЈЕКУДЕ... ЊЕГОВИМ ТРАГОМ (28)

КРСТИ ВУКА, ВУК У ГОРУ

Поводом 205. годишњице Првог српског устанка и Дана државности Србије (15.02. Сретење) објављујемо фељтон “Којекуде ... Његовим трагом“, аутора Богдана Секендека. Реч је о трагу Карађорђа кроз историју и кроз Подриње
Како насила не престадоше, већ напротив запретише да постану редовно стање, кнезови нису могли ни смели да даље чекају. Тако се почетком 1803. године састало дванаест ваљевских кнезова у манастиру Боговађи. Мање је познато да су присуствовали и шабачки трговци Тома Тркић и Никола Чаркаџија, а из Јадра обор кнез Радован Калабић и поп Филип.
Из Боговађе су послали султану жалбу на јаничарска насиља и заверили се да кроз осам месеци дигну буну против дахија. Неки калуђер из овог манастира отиде у Шабац и открије ту заверу шабачком муселиму, а овај дахијама. После овог састанка старешина манастира Боговађе Хаџи Рувим је побегао у Студеницу, а одатле у Свету Гору. Из Студенице је он, како вели Вук, послао у Београдски пашалук четрнаесг посланица (непознате садржине), које су дошле у Ваљевску нахију на Цвети 1803. године. Но, да видимо шта је садржавала жалба кнезова султану... „да је њима у његову здрављу (израз церемонијалан и знак покорности) зулум додијао... и више се трпљети не може; не само што су их дахије с њиховим кабадахијама и субашама до голе коже оглобили, него им и рз (образ или женско поштење) и закон погазише; муж није господар од своје жене, ни отац од кћери, ни брат од сестре, поп ни калуђер, ни црква, ни манастир. Ова сликовита и потресна тужба послата је у Цариград преко спахија, који су је проширили својим сопственим недаћама, и преко својих веза проследили султану.“ Стари Тефтер-Ћаја, бивши саветник Мустафа-паше, однео је тужбу султану.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa