Инфо

19. јануар 2012.19. јан 2012.
ЦЕНТАР ЗА КОНТИНУИРАНО ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ

ЧОВЕК УЧИ ДОК ЈЕ ЖИВ

Шабачка Економско трговинска школа међу дванаест образовних установа у Србији , једина на територији Мачванског округа, добија статус Центра за континуирано образовање одраслих
Министарство просвете и науке Републике Србије у сарадњи са Пројектом модернизације система средњег стручног образовања, средином прошле године објавило је Конкурс за избор нових центара за континуирано образовање одраслих. Иако је у плану било да овај статус добију три школе са подручја Републике, у конкуренцији од сто пријављених, у новембру је донета одлука да се Центри успоставе у дванаест образовних установа. Овом приликом, једини представник Мачванског округа, постала је Економско трговинска школа из Шапца.
Пројекат који финансира Европска унија подразумева и неке од статусних промена. С тим у вези тренутно се код Привредног суда у Ваљеву чека на одлуку о проширењу делатности на тзв. “целоживотно образовање“. Велику потпору представља и усвајање новог Закона о образовању одраслих, који би ускоро треба да се нађе у скупштинској процедури.
Како наводи директор шабачке Економско трговинске школе, Момчило Павловић одлука да се учествује у једном оваквом пројекту базирана је на дугом искуству у овој области. Наиме, вишегодишња пракса је показала да је постојећи систем образовања одраслих несређен како институционално, тако и у домену сертификације, док је у програму којем руководи Тревори Кук, уочена могућност ефикасног превазилажења поменутих слабости. Према програму Министарства просвете и науке за ову годину, два најзначајнија задатка у области средњег образовања су развој 12 нових центара за континуирано образовање одраслих и увођење огледних профила у редовну процедуру. Ове активности су од изузетног значаја за економску школу.
- Цео овај пројекат је базиран на идеји да човек стварно учи док је жив. Ово се посебно односи на савремено доба када многа од занимања условљена убрзаним развојем технике и технологије доживљавају различите трансформације. Имамо ситуацију да је са досадашњим средњошколским образовањем немогуће задовољити потребе за цео живот. Постаје неопходно да се периодично то знање обнавља или усвајају нова како би се испунили све суровији услови на тржишту рада. На пример, на листи НСЗ још увек имамо људе који у својим радним књижицама имају уписано звање дактилографа. Занимања које је данас апсолутно неупотребљиво. За такве особе једино реално је да се преквалификују у неку другу струку, објашњава Павловић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa