Инфо

19. јануар 2012.19. јан 2012.
СТАРОСТ ПРЕТИ МАЧВАНСКОМ СЕЛУ

НЕСТАЛА ДВА БАНОВА ПОЉА

У Мачванском округу од 220 села, током наредних десет година 50 би могла нестати са географске карте, јер у њима годишње три пута више људи умре него што се роди. Према задњем попису у 14 села општине Богатић, мање 2.650 људи
Популација људи која живи у селима општине Богатић стари. Села остају пуста и напуштена. Из све већег броја сеоских кућа се ових зимских дана не вије плавичасти дим. Мештани умиру или напуштају вековна огњишта својих очева или дедова у потрази за послом и бољим животом. Углавном одлазе у веће градове.
- Наших 30 пописивача, пописало је 9.037 домаћинстава. Од тога пољопривредом се бави 5.615. У свим селима осим Очага, које су уједно и најмање, забележен је мањи број људи него пре десет година. И то је практично мање за 2.650 људи или два села, типа Бановог Поља. Само у Очагама, пописано је 13 људи више, него 2002. године или три одсто. Наша села се готово беспрекорно уклапају у укупну, суморну слику српског села које стари и полако нестаје, каже Миладин Станчетић, начелник Друштвених делатности у општини Богатић, задужен за недавно успешно обављен попис становништва.
Прва опомена
Ако држава нешто радикалније не предузме на подмлађивању села и стварању бољих животних прилика за останак младих на сеоским огњиштима, од 220 села у Мачванском округу у наредних десетак година 50 би могла заувек нестати са географске карте, каже Миомир Филиповић, председник Удружења културних стваралаца “Завичај“ у Сремској Митровици. Удружење на чијем је челу истиче да је родно место Србије село и зато предлаже да у обиљу закона које Скупштина Србије усваја, усвоји и Закон о заштити родног места. Ако се настави по старом могло би се догодити да Србија буде водећа држава у којој је сопственом небригом нестало на стотину села.
Путујући Мачвом и летимичним погледом може се уочити да је све већи број сеоских домаћинстава на продају. У њима нема људи, а трговци некретнинама кажу да је и купаца мало, без обзира на ниску цену.
- Сеоска гробља су по Мачви и целом Подрињу све тешња. Многе куће празне, капије изваљене, дворишта непометена. Свештеници у скоро сваком селу констатују да имају много више опела него крштења. Исто бележе секретари месних канцеларија, додаје Филиповић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa