Инфо

2. фебруар 2023.2. феб 2023.
ОПШТИНА ВЛАДИМИРЦИ У ДЕЖЕЛИ

Владимирци и ЈКП „Извор“ у Марибору

У оквиру ЕУ и ИПА пројекта прекограничне сарадње боравили су представници из Србије и то из Владимираца, Крупња и Бајине Баште као и из Илијаша и Сарајева из БиХ и били гости јавног комуналног предузећа „Снага“ из Марибора. Питање отпад – терет или снага постављало се као сумарум у пројекту који заједно имплементирају центар за енергију, околину и ресурсе CENER 21 из Сарајева и инжењери заштите животне средине ЕЕГ из Новог Сада. Општина Владимирци је на самом почетку пројекта раздвајања отпада а за ЈКП „Извор“ је најзнајчајнија размена искуства и упоређивање стања у различитим општинама каже Ненад Илић вд. директор ЈКП „Извор“..

-Поређења ради села у околини Марибора имају преко 1000 становника, окружени су шумама и налазе се око речних долина а мариборски водовод са изворишта снаге 76 литара у секунди снадбева чак 200 000 становника на мрежи дугој 1671 километар док ЈКП „Извор“ чак 10 пута мање становника са два изворишта на мрежи дугој 580 километара. Стандард Европе даје могућности изградње из фондова за градњу канализационе мреже. Ми опет имамо проблем да на примеру Дебрца нисмо успели остварити пројекат изградње канализације из пројекта „ Чиста Србија“ пошто све није заокружено урбанистички.

Успут европски стандарди не препознају насеља испод 1000 становника попут Дебрца. Треба истаћи и да домаћинства у Марибору плаћају одношење отпада 14,30 евра месечно уз обавезу раздвајања отпада а отпад се односи једном у две до три недеље услед великог волумена посуда у које се одлаже а ако се то не уради добро казне су од 200 до 300 евра, да би утисак заокружило сазнање да кубни метар воде без трошкова одржавања обрачунава се увећан и за више од 50 посто ако су трошкови преноса већи, ако се вода уздиже на већу висину и ако је удаљеније од изворишта, сумира утиске из Дежеле Илић.
С.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa