Инфо

9. фебруар 2023.9. феб 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Одржано предавање у Културном центру

Изазови одгајања деце у овом времену

Пракса, објашњава Пановић, говори да често имамо родитеље који су немоћни у васпитном процесу, као и да имамо децу која су неретко надмоћна у односу на родитеље, тако да слободно можемо рећи да се данас воде ратови у породицама
Нема важније теме данас од одгајања деце, истакао је клинички психолог Влајко Пановић на предавању „Најчешће грешке у васпитању деце“ које је одржао у уторак у Културном центру Шабац. Пановић је радни век провео у Војномедицинској академији у Београду, а својим искуством и радом сведочио је о темама и питањима у којима се родитељи не сналазе увек довољно добро.

-Истина је да имамо спољне непријатеље који угрожавају интегритет наше земље, али је још важније да је наша породица у распадању и да су ту највише угрожена деца. Мислим да је зато јако важно бавити се овом темом из различитих углова. Школа родитељства коју сам пре 20 година држао на ВМА настављена је кроз ове трибине и књигу коју сам написао о васпитању деце са једном жељом- не да се било ко осећа лоше, јер никога не критикујем и не прозивам, него сведочим својим радним искуством. Сваког дана се у пракси показује немоћ родитеља, огромног броја људи, који често не могу да успоставе ни минимум контакта са својом децом, а камоли да им пласирају своје васпитне обрасце и пренесу им традиционалне вредносне системе који су проверени вековима- подвукао је Пановић.

Фото: "Глас Подриња"


Пракса, објашњава, говори да често имамо родитеље који су немоћни у васпитном процесу, као и да имамо децу која су неретко надмоћна у односу на родитеље, тако да слободно можемо рећи да се данас воде ратови у породицама. Зато је врло важно да они разумеју свет у коме расту њихова деца.

-Најчешће грешке простичу пре свега из недовољно добрих бракова. Немамо много бракова који су усаглашени, имамо превише себичног, превише критике, ловљења или трагања за грешкама оног другог, тако да наше породице данас прилично личе на бојно поље. Ратују супружници међусобно, ривализирају, доказују се, траже грешке, хоће да промене оног другог, критикују, мешају се фамилије, а најмање су људи, пре свега мислим на супружнике, упућени једно на друго, јер не развијају оно што се зове љубав из срца. Имамо премало искрене, истинске љубави, имамо доста онога што се зове љубав из главе. То су често љубави из интереса, страсти или неких других потреба. Тешко је волети другога, али је могуће. Да бисмо волели другога, морамо одвојити део себе. Многи људи данас живе себично, јер нису спремни на то. Као такви, они нису синхронизовани у васпитању деце- рекао је Пановић.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa