Инфо

9. фебруар 2023.9. феб 2023.
Обележен Национални дан без дуванског дима
ЦРВЕНИ КРСТ ОПШТИНЕ ВЛАДИМИРЦИ

Обележен Национални дан без дуванског дима

Слоган овогодишњег обележавања је „ Свака цигарета смета“ а подкрепљује се подацима који забрињавају. Сваке године у свету услед конзумирања дувана превремено умре осам милиона људи а већина је из земаља са ниским и средњим примањима. Црвени крст уз помоћ волонтера, Посавотамнавске средње школе, Дома здравља, Библиотеке и пригодног материјала упознао је завидан број житеља општине Владимирци у центру варошице. Добили су спознају о погубном утицају дуванског дима. Сазнали су и да дувански дим узрокује двадесетак обољења, од рака плућа а да конзумирање утиче и на смањење плодности. Чак 27,1% становника Србије користи цигарете од 15 година па навише, док 15,8% пуши 20 и више цигарета на дан.

Овакве склоности ка пушењу и штети од дуванског дима сада се придодају теме попут употребе психоактивних супстанци а показатељи су алармантни. Међу средњошколцима сваки пети је барем једном пробао електронске цигарете. Да би помогао Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ је покренуо бесплатну телефонску линију да омогући свима да се одвикну од пушења а телефонски савети се могу добити сваког радног дана од 11 до 14 часова позивом на број 080/020-0002.

Црвени крст Владимирци је подробно информисао житеље ове општине о значају 31. јануара, националног дана без дуванског дима уз добар одзив заинтересованих, већ стандардно посвећен доприносу за боље здравље уз адекватну информисаност захваљујући агилним посленицима Црвеног крста и волонтера.
С.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa