Инфо

9. фебруар 2023.9. феб 2023.
Шабачка и српска  боксерска садашњост  и будућност:  Семиз Аличић  и Омер Аметовић, (фото: БСС)

Шабачка и српска боксерска садашњост и будућност: Семиз Аличић и Омер Аметовић, (фото: БСС)

У рингу против заборава

Пиња и Бели на постољу

Највећи успеси шабачког бокса претходне деценије. Три медаље са два велика такмичења. Олимпијски кандидати, учесници Светског првенства
Међу бројним одличним резултатима претходне деценије, периоду када је бокс на националном нивоу, али и Шапцу водио битке са многим проблемима, ипак се истичу два имена, из два клуба. Она су на посебан начин пронела славу овдашње племените вештине, освајањем медаља на највећим такмичењима, наступом на Светском сениорском првенству после дуге паузе. Реч је о Семизу Пињи Аличићу и Омеру Белом Аметовићу.

Семиз Аличић
Семиз Аличић је већ на првим тренинзима исказивао потенцијал, имао је породичне гене ка овом спорту. Већ 2013. је освојио прву титулу шампиона Србије, а потом је то учинио још осам узастопних година, мењајући старосне категорије. Био је без премца од пионирске до сениорске категорије, а 2022. није освојио десети наслов, не зато што је имао бољег ривала, већ непобедивог, повреду, која није дозволила да наступи претходне јесени. Аличић је врхунац каријере у млађим категоријама доживео у Русији 2018. године када је постао јуниорски шампион Европе.

Семиз Аличић,
(фото: Глас Подриња)


Представљао је Србију у категорији до 52 кг. У првом колу је савладао Пољака Дзивину једногласном одлуком арбитара, потом је показао више од Кујуклуа, Молдавца, такође једногласно, чиме је обезбедио медаљу. Ипак није се тиме задовољио, у сјајном полуфиналном дуелу, поенима 3:2 елиминисао је ирског репрезентативца Мек Конелија, да би у великом финалу победио Бугарина Радева, до тог тренутка боксера који је све ривале победио једногласном одлуком. Било је 3:2, а Пиња се уписао у историју. Наредне године је наступио на Европском омладинском првенству. Два пута је биран за најбољег младог спортисту Подриња у избору Гласа Подриња, најдуговечнијем спортском избору у Србији.

Јуниорски
шампион Европе 2018: Семиз Аличић , (фото: БСС)


Тренутак његове досадашње сениорске каријере био наступ на Светском сениорском шампионату у Београду 2021. године, где је био најмлађи учесник. Упркос улози аутсајдера успео је да оствари две победе у лакој категорији. Савладао је Ирца Хала 5:0, као и Непалца Оупатану такође 5:0, пре него је поражен од Литванца Скурделиса. Претходне две сезоне је провео у Лозници, последњу националну титулу освојио је у њиховом дресу, али се у јесен 2022. године вратио у Мачву. Ове године га очекује нови Светски сениорски шампионат. У 2021. је био лауреат читалаца за најбољег спортисту у избору Гласа Подриња.

Омер Аметовић
Омер Аметовић је такође велика нада српског бокса, надмеће се у категорији која ће бити у програму Игара у Паризу, један је од кандидата, а уз сав потенцијал, остварио је већ велике успехе, међу којима се, уз низ титула шампиона Војводине и Србије, издвајају и две европске медаље освојене у две године, 2018. и 2019.

Омер је такође наступао у Русији, на Европском јуниорском првенству 2018. Борио се у најлакшој тежински категорији, 46-49 кг. Почео је од првог кола и дуела против Пољака Циуреје кога је савладао 5:0. Уследио је меч против Румуна Вадуве где побеђује 4:1 обезбедивши медаљу. Каснији шампион Росенов (Бугарска) био је бољи у полуфиналу, али је Аметовићу припала бронза.

Годину дана касније на Европском омладинском првенству, Аметовић је начинио подвиг, посебно услед околности. У првом колу је поново савладао Румуна Вадуву, али је у том мечу, већ начету леву руку додатно повредио. Није желео да одустане, те је са, жаргонски речено, једном и по руком савладао у четвртфиналу Италијана Платаниу, једногласно, погоршавши додатно повреду. Меч полуфинала је морао да преда у првој рунди. Ривал је био Себант (Бугарска) каснији шампион. Сећање на подвиг остаје омладинска бронза. Једном је Аметовић биран за најбољег младог спортисту Подриња у избору Гласа Подриња, једном је освојио друго место, а 2019. је понео признање за спортски подвиг године истог избора.

Омер Аметовић,
(фото: БСС)


Омер је био на списку селектора за Светско првенство сениора у Београду. У првом колу је савладао Турчина Умлуа, а потом је поражен од непобедивог Зусупова (Казахстан). Овај боксер је освојио злато, а само је Омер успео да му поквари перфектан низ једногласних победа, било је 4:1.
Аметовић тренутно наступа за Сомбор, но највеће успехе на националном и интернационалном нивоу остварио је као члан шабачког клуба „Живорад Рајшић“. Ове година га очекује Светско првенство у Ташкенту, али и Европске игре где се бори за олимпијску визу.
Наравно, иако су се поменутим успесима издвојили, имена Аметовића и Аличића нису једина која вреди поменути сагледавајући протеклу и текућу деценију. Њих ћемо споменути у наредном наставку Фељтона.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa