Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
Музика не познаје границе
Мелодија повезала Србију и Америку: од Кливленда преко Лознице до Шапца

Музика не познаје границе

“Са својим члановима хора, али и са својим бившим ученицима, а сада колегама и њиховим ученицима, остварили смо предивну сарадњу и избрисали прекоокеанску раздаљину. Пројекат смо зато и назвали Музика без граница - Music Without Borders”, каже Нада Мартиновић о пројекту који је повезао Србију и Америку, духу заједништва и љубави према музици која је спојила генерације
Песма “Мама” настала је као део заједничког пројекта чланова дечјег хора “Свети Сава” из Кливленда и ученика Основне школе “Вук Караџић” Шабац (издвојеног одељења у Мачванском Причиновићу), Музичке школе “Михаило Вукдраговић” Шабац, Основне школе “Јеврем Обреновић” Шабац и Музичке школе “Вук Караџић” Лозница.

Ауторка музике је Нада Мартиновић, координаторка Снежана Шалаи Тибор, док је текст за песму написала Вукица Јовић. Музика је спојила више од 50 учесника, два континента, три града (Кливленд, Шабац и Лозницу). Заједнички подухват недавно је представљен у Њујорку, а нумера је доступна на YouTube каналу „Музика Без Граница-Music Without Borders“.

-Са својим члановима хора, али и са својим бившим ученицима, а сада колегама и њиховим ученицима, остварили смо предивну сарадњу и избрисали прекоокеанску раздаљину. Избрисали смо све границе, у правом теслијанском духу. Пројекат смо зато и назвали “Музика без граница - Music Without Borders” - каже Нада Мартиновић о пројекту који је повезао Србију и Америку, духу заједништва и љубави према музици која је спојила генерације.

Песма „Мама“
Иако је Нада музичка педагошкиња са дугогодишњим искуством у овој области, како сама каже, недавно је започела са стваралаштвом у домену дечје музике.

-Недавно сам се отиснула и у стваралачке воде те сам написала неколико дечјих песама. За ову прилику сам симболично одабрала песму “Мама”, јер мама је-МАМА, а и све своје ученике доживљавам као своју децу. Интересантно је да сам стихове, које је написала Вукица Јовић, пронаша на ФБ страници учитељице из Шапца, Сузане Мијушковић. Музику сам компоновала, а аранжман је урадио доајен дечје песме, Зоран Богдановић - Ritche, такође пореклом из Шапца. Координатор пројекта је моја колегиница, а бивша ученица Снежана Шалаи-Тибор - појашњава наша саговорница и напомиње да велику захвалност за учешће и реализацију дугује колегиницама из Шапца и Лознице, као и ученицима.

Учесници пројекта
Кливленд-Дечји хор „Свети Сава“ (Катарина Гаврић - Солиста; Алексеј Ловре; Алексија Савић; Ана Божић; Ана Јовић; Андријан Савић; Елена Ловре; Елена Ikich; Кристина Тубајић; Лана Мркајић; Лана Вуковић; Леа Павловић; Ленка Јовић; Мила Икицх; Владо Гаврић; Анастазија Перишић; менторка- др Нада Мартиновић).
Лозница-Музичка школа “Вук Караџић” Лозница (Наталија Ђурић - Солиста; ментор Драгана Ђурић, дипломирани професор опште музичке педагогије)
Шабац- Основна школа “Јеврем Обреновић” Шабац (Маша Васић; Михајло Ђурковић; менторка Марица Пријовић, професорка музичке културе)
МШ “Михаило Вукдраговић” Шабац (Емилија Којић; Илија Бабић Теодоровић, менторка Јасмина Атанацковић, професорка солфеђа; Лена Илић; Јелена Трипуновић; менторка Марина Радиновић, професорка солфеђа; Ирис Бионда; Михајло Марић.; Вељко Тешић; Лена Јанковић; менторка Гордана Јовичић, професорка солфеђа)
ОШ “Вук Караџић” Шабац (Михаил Николић, Душан Савић; Анђела Живковић; Јана Јованић; Доротеа Петровић)
ОШ “Вук Караџић” Шабац -ИО Мачвански Причиновић (Марија Берић; Емилиа Жикић; Ана Арсеновић, Емилија Савић; Дуња Томић; Теодора Кулезић; Ања Јевремовић; Андреа Кулезић; Теодора Радић; Сара Пантелић)
МШ “Михаило Вукдраговић” Шабац ; Данило Водопија; Дане Будимлија; Милица Станојевић; Михаило Крстић; Ања Вучетић; Давид Остојић; Милан Којић; Стефан Николић; Емилија Марић; Лена Ћелић; Лена Лозић; Лидија Јовановић; Александар Лановенко; Ангелина Машић; Искра Јовановић; Марко Марковић; менторка Снежана Шалаи Тибор, дипломирани професор опште музичке педагогије).


-Захвалила бих се колегиницама Јасмини Атанацковић и Марини Радиновић, професоркама солфеђа МШ “Михаило Вукдраговић” у Шапцу, затим колегама (бившим ученицима) Гордани Јовичић, такође професорки солфеђа у Музичкој сколи, Марици Пријовић, професорки музике у ОШ “Јеврем Обреновић” Шабац и Драгани Ђурић, професорки МШ “Вук Караџић” из Лознице. Наравно, велико хвала свим мојим певачима, деци која су рођена „тамо далеко“, а која са великим жаром уче наш језик и чувају традицију предака. Хвала и свим ђацима које нисам упознала лично, а чија сам лепа лица и још лепше гласове чула у овом пројекту - апострофира Нада значај свих учесника у пројекту са посебним акцентом на најмлађе солисткиње које, како каже, завређују посебну пажњу.

Сваки учесник важан
-Желела бих да похвалим наше две „мале - велике“ солисткиње, Катарину Гаврић, коју сам открила када је имала само 2,5 године и која је недавно напунила 10, као и Наталију Ђурић, ћерку моје бивше ученице Драгане Ђурић која има само 6 година. Посебно за крај, издвајам две особе без којих овај пројекат не би угледао „светлост дана“. Моју драгу, предану и неуморну „Шају“, Снежану Шалаи Тибор, дипломираног професора опште музичке педагогије, која је не само била ментор деци из три школе (ОШ “Вук Караџић” Шабац, ОШ “Вук Караџић” Шабац (ИО Мачвански Причиновић) и МШ “Михаило Вукдраговић” Шабац, већ је прихватила посао координаторке пројекта. Уз њу ту је и цењени колега Ненада Блажевић из Београда који без размишљања пристао да уради аудио и видео монтажу, професионално обавио у рекордно кратком року.

Пројекат представљен у Њујорку
На десетој јубиларној конферецији “Никола Тесла” у Њујорку, где је Никола Тесла Нада Мартиновић је причала о свом раду са Дечјим хором “Свети Сава” и том приликом пројекат је премијерно приказан јавности.

-Презентација на Теслиној конференцији у Њујорку је била прилика да позовем колеге, децу, како из Србије тако и из дијаспоре да нам се придруже на следећим пројектима. Песме „Крсна слава“ и „Коло“ су спремне као и YоуТубе канал „Музика Без Граница-Мусиц Wитхоут Бордерс“ који ажурира наша проф. Снежана Шалаи-Тибор.
М. Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa