Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

СУБВЕНЦИЈЕ И ЗА УГРАДЊУ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА

Рационализација потрошње енергије и одговоран однос према природи

У коцељевачком крају се надају да ће надлежно министарство наставити да кроз овај вид мера пружа подршку власницима стамбених објеката у циљу рационализације потрошње електричне енергије, популаризације обновљивих извора и заштите животне средине
На јавни конкурс суфинансирања уградње соларних панела за производњу електричне енергије на породичним кућама и унапређење термотехничког система путем уградње калориметара, циркуларних пумпи, термостатских вентила и делитеља топлоте на територији коцељевачке општине за протеклу годину јавили су се тек два заинтересована лица који су испунили прописане услове и добили део средстава од надлежног министарства и локалне самоуправе.

Ово је трећа мера у оквиру енергетске ефикасности и рационализације потрошње електричне енергије. За претходне субвенције које су се односиле на замену дотрајале столарије на кућама као и решавање проблема грејања стамбених површина пријавило се преко 40 власника приватних објеката за становање.

–Имали смо у оквиру треће мере два лица заинтересована и оба су испунила прописане критеријуме. Целокупан сет мера енергетске ефикасности, које је министарство покренуло, успели смо да реализујемо у потпуности, да објединимо све конкурсе и да готово сви грађани који су изразили жељу да аплицирају за субвенције прођу и добију одређена средства. Веома смо задовољни укупним бројем заинтересованих грађана али и начином на који је све до краја спроведено- рекао је председник општине Душан Илинчић.

Чинимо све што је у нашој моћи да се приближимо сваком грађанину, да их анимирамо и помогнемо
да аплицирају за мере које држава субвенционише, да их учинимо што доступнијим- поручио је Иличић


У коцељевачком крају се надају да ће надлежно министарство наставити да кроз овај вид мера пружа подршку власницима стамбених објеката у циљу рационализације потрошње електричне енергије, популаризације обновљивих извора и заштите животне средине.

–Као општина ћемо сигурно узети учешће у том конкурсу уколико буде поново актуелан и определити одређену суму новца као наше учешће да можемо да се приближимо нашим грађанима и да сви заједно радимо на једном заједничком циљу, уштеду енергије, смањење рачуна и на крају бригу о животној средини. Чинимо све што је у нашој моћи да се приближимо сваком грађанину, да их анимирамо и помогнемо да аплицирају за мере које држава субвенционише, да их учинимо што доступнијим- поручио је Иличић и додао да је око 45 власника кућа кроз једну од три мере добило део средстава.

Он је поручио да нико од заинтересованих грађана који су испунили основне услове конкурса прописане од стране државе није био одбијен.

–Општина је чак обезбедила додатна средства како би сви остварили бенефите. Био је један или два случаја одустајања или оних који заиста нису могли да испуне прописане услове. Сви остали који су аплицирали су субвенционисани. Људи су у почетку били скептични по питању конкурса, трошкова, али смо успели да их анимирамо и да их са великим стрпљењем упутимо у све детаље. На крају смо сви задовољни- закључио је председник општине.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa