Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
Фото: https://localpress.org.rs/zivot-u-inostranstvu-ili-u-srbiji/

Фото: https://localpress.org.rs/zivot-u-inostranstvu-ili-u-srbiji/

Живот у иностранству или у Србији?

Финансијска ситуација и нестабилност што се посла тиче најчешће приморавају људе на одлазак. У иностранству је лакше да се добије посао невезано да ли је човек факултетски образован или не. Могућности које Шведска пружа за разлику од Србије су много разноврсније и приступачније, објашњава Селена. Мила Живковић, студенткиња медицине из Ниша, планира да остане у Србији и сматра да упркос свему треба остати у својој земљи. Њен мотив за студијама медицине јесте хуманост и жеља да помаже другим људима. Како каже, имала је прилике да оде у иностранство, али жеља за то никада није постојала
Низак животни стандард, ниске плате, високе цене, потешкоће при проналаску посла, недостатак перспективе, жеља за напретком, само су неки у низу фактора који утичу на младе да све више одлучују да напусте земљу. Са друге стране, постоје они које љубав према породици и жеља за развитком у сопственој земљи мотивишу да ипак остану у домовини. Колико се живот у Србији и иностранству разликује и које су предности и мане кроз разговор објасниле су нам Селена и Мила.

Цицерон је једном рекао – Отаџбина је свуда где је добро, а на нама само остаје да то добро пронађемо где год били


Успех је остати у Србији
Примарни утицај на одлазак у иностранство често има породица. Много је примера оних који су започели послове у иностранству, развили бизнисе и одлучили да се тамо преселе са својом породицом. Временом се рађају нове генерације које су управо због доброг животног стандарда задовољне тамо и немају жељу да се врате.

Зашто одлазимо:
-ниске плате
-високе цене
-потешкоће при проналску посла
-недостатак перспективе
-жеља да напредујемо


Један такав пример је и двадесетдвогодишња Селена Ивановић пореклом из Сурдулице. Заједно са својим родитељима се 2012. године преселила у Стокхолм. Разлог одласка био је њихов посао. Каже како се и међу члановима њене породице који су остали у Србији често могу чути приче о одласку и сматра успехом када неко остане у Србији.

Селена Ивановић, https://localpress.org.rs/zivot-u-inostranstvu-ili-u-srbiji/


Има оних који јако дуго причају о томе да желе да оду, а остану у Србији. Није да свако ко каже да жели да оде у иностранство, на крају то и уради. Постоје људи који оду на неколико месеци и онда када виде каква је ситуација – радо се врате, појашњава Селена.

Лични напредак
Постоје разноврсни програми размена и стипендија у оквиру којих се средњошколцима и студентима пружа могућност школовања у иностранству. То су прилике за стицање нових познанстава и упознавање са другачијим начином живота.

Има примера оних који због додатног усавршавања на мастер или докторским студијама напусте земљу и због више могућности за њихова будућа занимања одлуче да тамо остану, запосле се и оснују породицу.
Како Селена запажа, у односу на Србију у Шведској пролаз преко везе није присутан. Тамо постоје јасна правила и свако добија колико се залаже.

Могу да напредујем колико хоћу и није ми потребна никаква веза како бих добила посао. Исто важи што се тестова у школи и испита на факултету тиче. Добијеш оцену за знање које имаш, ништа ни мање ни више од тога и то ми се јако свиђа. Знала сам да чујем да људи који студирају у Србији могу да буду оборени колико год знали. И то ми се у Србији не свиђа. Али опет све има предности и мане, истиче Селена


Могу да напредујем колико хоћу и није ми потребна никаква веза како бих добила посао. Исто важи што се тестова у школи и испита на факултету тиче. Добијеш оцену за знање које имаш, ништа ни мање ни више од тога и то ми се јако свиђа. Знала сам да чујем да људи који студирају у Србији могу да буду оборени колико год знали. И то ми се у Србији не свиђа. Али опет све има предности и мане, истиче Селена.

Приступачне могућности
При конкурисању за посао често се морају испунити одређени критеријуми, било да је у питању степен образовања, године искуства, просек током школовања, старосно доба – све има одређени утицај у зависности од самог посла.

Финансијска ситуација и нестабилност што се посла тиче најчешће приморавају људе на одлазак. У иностранству је лакше да се добије посао невезано да ли је човек факултетски образован или не. Могућности које Шведска пружа за разлику од Србије су много разноврсније и приступачније, објашњава Селена.

Међу својима је најлепше
Међу младима који највише напуштају Србију јесу студенти медицине. Њихова бранша доста је плаћена у страним земљама што им отвара врата за даљи лични развој.

Зашто остајемо
-љубав према породици
-жеља да допринесемо развоју наше земље


Мила Живковић, студенткиња медицине из Ниша, планира да остане у Србији и сматра да упркос свему треба остати у својој земљи. Њен мотив за студијама медицине јесте хуманост и жеља да помаже другим људима. Како каже, имала је прилике да оде у иностранство, али жеља за то никада није постојала.

Мила Живковић, https://localpress.org.rs/zivot-u-inostranstvu-ili-u-srbiji/


У средњој школи сам била у билингвалном одељењу у гимназији „Светозар Марковић“ и део предмета био је на француском, део на српском. Ми смо по завршетку добили диплому француске амбасаде. На тај начин сам имала прилику да наставим у Француској, али ни тада нисам размишљала о томе. На то сам гледала као на искуство, на неки начин да научим француски језик и упознам се са француском културом, али не и да идем тамо, објашњава Мила.

Од срца је лепше када можемо да помогнемо неком свом и будемо у свом окружењу јер мислим да људи занемарују важност да будемо међу својима. То је фактор значајан и у каријери и емотивно. Недостајала би могућност духовног сазревања да смо негде ван где нам није доступно да с неким својим попијемо кафу, попричамо и слично, истиче Мила


Мила воли свој град и окружење. Целокупно њено школовање и одрастање остало јој је у лепом сећању. Сматра да је стекла квалитетно образовање и сада наставља са студијама у позитивном правцу. Напомиње да је унутрашњи мир који постоји када смо у својој земљи и међу својим људима јако битан.
Од срца је лепше када можемо да помогнемо неком свом и будемо у свом окружењу јер мислим да људи занемарују важност да будемо међу својима. То је фактор значајан и у каријери и емотивно. Недостајала би могућност духовног сазревања да смо негде ван где нам није доступно да с неким својим попијемо кафу, попричамо и слично, истиче Мила.

Цицерон је једном рекао – Отаџбина је свуда где је добро, а на нама само остаје да то добро пронађемо где год били.
Магдалена Костић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa