Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
Фото: СЦ Бушидо

Фото: СЦ Бушидо

OCR трке, посебан изазов и задовољство

Да ли сте спремни за изазов?

Припадници Министарства одбране, МУП-а, САЈ-а, традиционално учествују у OCR тркама, али оне нису само привилегија снага безбедности, што их чини привлачним за све оне који желе да тестирају себе и своје могућности
Адреналин, узбуђење, ментални и физички изазов, савладати препреке и победити себе. Да ли вам нешто од овога звучи познато и блиско? Уколико вам прва асоцијација није живот, онда сте сигурно упознати са концептом OCR трка (Obstacle Course Racing) које су протеклих година веома популарне у Србији, Иако су прве организоване пре више од три деценије у свету.

Трке са препрекама (OCR) су појединачни или групни догађаји где спортисти, а и они који то нису трче и савладавају препреке. Оне могу укључивати пењање преко зидова или ужади, ношење тешких предмета, прелажење воде или блата, чак и пролазак кроз ватру. Да, буквално кроз пламен.

OCR трка као изазов
Место трке су најчешће паркови, обале река, чешће руралне, а ређе урбане градске локације. Оно што је специфичност је велика бројност учесника, те бројке варирају од неколико стотина до неколико хиљада модерних Спартанки и Спартанаца спремних на изазов.

OCR су појединачни или групни догађаји где спортисти, а и они који то нису трче и савладавају препреке


-OCR је спорт који се динамично развија и добија велику популарност. Све више и више људи проналази себе у овом спорту и сматра да је то забаван начин да се повежу са својим телима и природом. Постоји и помпа око претварања OCR-а у олимпијски спорт са највећим шансама да се то догоди на Олимпијским играма 2028. које ће бити организоване у Лос Анђелесу - каже Александар Јанковић из Спортског центра Бушидо о концепту OCR трка. Његов СЦ већ неколико година организује трке, али и радо учествују, као тим и појединци.

-Наш центар броји тренутно око 150 чланова. У склопу нашег центра тренирају особе свих узраста. Неки од програма које радимо су: школица спорта, аикидо, кросфит, кардио тренинзи, самоодбрана, персонални тренинзи, теретана и припреме професионалних спортиста, а један од сегмената су и OCR трке које организујемо. За сво ово време организовали смо доста манифестација и спортских догађаја како за одрасле тако и за децу. Један од њих је и Bushido OCR Challenge, такмичење на интернационалном нивоу и уједно највеће спортско дешавање у граду Шапцу и околини.

Фото: СЦ Бушидо


Организује се на обали реке Саве у марту и августу, стаза укупне дужине од 8 километара са преко 30 препрека. На такмичењу је учествује преко 350 учесника и тај број из године у годину расте. Занимљива чињеница да је и прва трка у региону која је одржана по мраку у августу прошле године (Night Of The Warriors) била у Шапцу. То је једина ноћна OCR трка која се трчи у тоталном мраку, искључиво под маркацијама пламена бакљи- додаје Александар и истиче Bushido OCR Challenge for Kids, догађај који деци до 10 година пружа привилегију трчања траил стазе са специјално постављеним препрекама, прилагођеним њиховом узрасту.

Место трке су најчешће паркови, обале река, чешће руралне, а ређе урбане градске локације

-Поред саме трке организују се и разне дечије радионице и културне манифестације. Дужина стазе је 2 километра и на њој се налази око 10-15 препрека. На такмичењу учествује 150 деце и организује се на обали реке Саве. Након дечје трке родитељи који су до тада навијали за своје најмлађе могу да прођу задате препреке - наглашава Јанковић.

Оно што свим љубитељима OCR предстоји је изазов почетком марта (4.03.2023.) у Шапцу, на простору Старог града, када Бушидо отвара сезону.

Победи себе и друге
Пријаве су у току, а учесници се припремају током празничних месеци, али време зна да их „изненади“. Током прошлогодишње трке температура је била у минусу, а снег није марио за ратнике, што им је био изазов више. Новајлије ово не треба да обесхрабри, јер адреналин неутралише све препреке када имате један циљ, победити друге, али и себе.

Специфичност: бројност учесника, бројке варирају од неколико стотина до неколико хиљада

Припадници Министарства одбране, МУП-а, САЈ-а, традиционално учествују, али трке нису само привилегија снага безбедности, што их чини привлачним за све оне који желе да тестирају себе и своје могућности. Многи од учесника истичу да је ово прави тест за тело и ум, али када једном савладате стазу, осећај је невероватан и постајете овисник о адреналину, те сваки пут померате границе.

У Шапцу се организују на обали реке Саве у марту и августу, стаза укупне дужине од 8 километара


-На стази дугој око 10км наћиће се преко 30 препрека које такмичари треба да савладају и за што краће време стигну до циља. Ово је једна од ретких трка која се одржава на равном терену, уједно и прва OCR трка у години. Трка ће се одржати на атрактивној локацији, на обали реке Саве на Старом граду у Шапцу. Такмичари који желе да се боре за вредне награде мораће да пређу све препреке, које захтевају максималну физичку спремност. За такмичаре рекреативце смо припремили лакше верзије и начине преласка препрека као и заменске вежбе, те ће свако моћи да заврши трку и освоји медаљу. За све учеснике смо припремили захвалнице, мајице, освежење, финишерске медаље и сјајан after party- поручује Александар и позива све заинтересоване да буду део OCR ратника.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa