Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Обична крушкина бува( cacopcylla pyri)

Крушкина бува (Cacopcylla pyri) је једна од значајнијих штеточина крушке. Прави велике штете у засадима крушке па са разлогом сматра да је економски најзначајнија штеточина крушке. Изазива како примарне тако и секундарне штете. Примарну штету праве ларве сишући биљне сокове на местима где су се излегле тј. младарима, лишћу, плодовима доводе тако до деформације (коврџања)листова, плодова, а касније и до некрозе пупољака и листова. Ларве луче медну росу која је одлична подлога за развој гљива чађавица, то су управо секундарне штете. Тако се смањује фотосинтетска активност, а код јачег напада долази и до опадања листова и плодова. Нападнути плодови губе и тржишну вредност.
Борба против крушкине буве је комплексна и континуирана , зато се мора познавати њен животни циклус тако се једино може прекинути ланац њеног развоја.

Презимљава као имаго на заклоњеним местима, наборима и пукотинама коре дрвећа. Крајем зиме са порастом температуре почињу да се хране сишући сокове из младих набубрелих пупољака. Женке већ средином фебруара почињу са полегањем јаја око пупољака. У току вегетације женка полаже јаја на новоприраслу лисну масу и на врхове ластара. Јаја су дугуљаста, елиптичног облика. У почетку су бела а касније постају жута те се теже запажају. Ембрионални развој траје од 6-15 дана, а постембрионални 20-40 дана зависно од температурних услова. Према условима температуре крушкина бува има више генерација у току године, понекад и до пет генерација. Ларве пролазе кроз 5 ларвених стадијума (Л1-Л5), а оне од другог Л2 до петог Л5 стадијума луче медну росу. Након пролаза ларве кроз свих 5 развојних стадијума јавља се имаго. За крушкину буву је карактеристична појава сезонског диморфизма. Зимске и летње форме се међусобно разликују по боји, величини итд. Летња форма је светложута са нијансама мрке боје, док је зимска тамнија.

Повећана бројност крушкине буве може бити условљена претераним ђубрењем азотом, уништавањем природних непријатеља(бубамара, стеница) као и учесталом применом инсектицида истог механизма деловања која је условила појаву резистентности. Најбоље је сузбијати у почетним фазама развоја при појави првих јединки неким од пиретроида на бази активне материје циперметрин, ламбда-цихалотрин, како би се смањила популација презимљујућих имага, као и минералним уљима ради спречавања полагања јаја крушкине буве.
У току вегетације зависно од развојног стадијума крушкине буве примењују се препарати на бази а.м. абамектин, хлорпирифос + циперметрин, алфа- циперметрин, спиротетрамат, спинеторам итд.
Дипл.инг.заштите биља Сања Поповић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa