Инфо

2. март 2023.2. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У ШАПЦУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Спремни да реагују на све опасности

На територији Републике Србије формирано је 111 јединица цивилне заштите са око 2.800 припадника, који су прошли основну обуку, а касније и различите врсте трнинга како би што спремније дочекали и реаговали на различите врсте опасности
Светски дан цивилне заштите обележава се сваке године 1. марта, на дан када је 1972. године установљен статут Међународне организације за цивилну заштиту. Овај дан се у Србији обележава низом манифестација.

Презентацијом досадашњег рада, у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу, свој дан су обележиле и специјализоване јединице цивилне заштите Мачванског округа. На територији Округа формиране су четири специјализоване јединице цивилне заштите: Два вода за гашење пожара, вод за пружање помоћи и збрињавање и одељење за спасавање на води и под водом.

-Чланови јединице су се окупили 2014. године, незванично, као волонтери који су желели да помогну у одбрани од поплава. Тада смо започели пријатељства, која су се касније наставила у једници за пружање помоћи и збрињавање. Имамо обуке и тренинге, а 2021. године смо учествовали у великој вежби “Систем“ која је организована на територији целе Републике, а један део је био у Лозници где смо формирали насеље за збрињавање и пружали прву помоћ унесрећеним лицима на реци Дрини, каже Милан Ђуповац, командир вода за пружање помоћи и збрињавање.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Шабац истакао је да желе да укажу на значај цивилне заштите у систему заштите и спасавања.

-Цивилна заштита представља организовани начин државе да се свим елементарним непогодама и техничко-технолошким несрећама које угрожавају становништво, материјална и културна добра и животну средину, одупре на прави начин. Одељење за ванредне ситуације, преко центра Министарства одбране је формирало три јединице цивилне заштите које су специјализоване за специфичне врсте опасности. Основну обуку је прошло 127 припадника јединица цивилне заштите. Они су обучени, униформисани и спремни да реагују на различите врсте опасности. На територији Републике Србије формирано је 111 јединица цивилне заштите са око 2.800 припадника, који су прошли основну обуку, а касније и различите врсте тренинга како би што спремније дочекали и реаговали на различите врсте опасности, рекао је Иван Спајић.

Обележавању Светског дана цивилне заштите на Летњиковцу присуствовали су и Бојана Икодиновић, начелник Одељења за цивилну заштиту у Управи за ризике и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације и Ненад Пауновић, заменик начелника.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa