Инфо

2. март 2023.2. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Одржана седница Савета Мачванског управног округа

Представљени пројекти намењени локалним самоуправама

Државни секретар у Министарству привреде др Бобан Бирманчевић најавио подстицаје за развој привредних зона, туристичких дестинација, малих и средњих предузећа, као и за женско предузетништво
Седница Савета Мачванског управног округа одржана је у среду у Градској кући. О актуелним пројектима Министарства привреде намењеним локалним самоуправама у Републици Србији који су били на дневном реду говорио је гост седнице, државни секретар у Министарству привреде, др Бобан Бирманчевић.

Сарадња са државом и ресорним министарством
Бирманчевић је нагласио да је Министарство привреде отворило своја врата за све градске и општинске управе, али и за сва предузећа, од малих и средњих до највећих.

-Сви који куцају на врата Министарства привреде куцају на отворена врата. Основни задатак је да пружимо потребне информације да би и Градска управа, али и сва предузећа, имала адекватан одговор Министарства. Мени је изузетна част да на позив начелника округа са првим људима општина и градова Мачванског округа поделим информације како да најлакше и на најбољи начин искористимо све што држава хоће да пружи нашим грађанима. То су управо подстицаји и улагање у развој привредних зона, туристичких дестинација, али и малих и средњих предузећа. Очекујте у наредном периоду нови програм подстицаја за женско предузетништво. Министарство привреде има довољно средстава и квалитетних кадрова да та средства обезбеди и нашим грађанима. Одлична сарадња са градоначелником, представницима општина и начелником Мачванског округа први је предуслов да до свих пројеката дође- навео је Бирманчевић.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је то прилика да се разговара о актуелним и будућим пројектима.

-Као што смо обећали, имамо сарадњу са својом државом и ови пројекти то потврђују. Драго нам је да на људе који су представници Владе и Министарства можемо да рачунамо. Они су из Мачванског округа, конкретно Шапца, отишли за Београд, али никада нису заборавили наш град и спремни су да поделе са нама све актуелне пројекте у министарству на које Град Шабац може да конкурише. Ово су значајни подстицаји који ће граду олакшати да своје капиталне инвестиције уради са што мање средстава, односно да паритет државе и Града буде макар подједнак, а у неким пројектима имамо да Влада даје значајно већа средства него Град. То је важно за све грађане и ми ћемо се трудити да и преко Одељења за локални економски развој, али и пројектног тима града, конкуришемо на што већи број пројеката, како у Министарству привреде, тако и у другим министарствима, како бисмо наш град учинили градом будућности- подвукао је Пајић.

Мачвански управни округ- спона Владе и локалних самоуправа
Начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић рекао је да ће се потрудити да се што више пројеката реализује.

-Мачвански управни округ треба да буде спона између Владе и локалних самоуправа и то је нека двосмерна комуникација. Она се огледа у томе што ћемо са најпозванијим људима из Владе презентовати које конкурсе министарство расписује у наредном периоду. Исто тако, локалне самоуправе, заједно са представнцима општина и градоначелницима, презентоваће Влади и надлежним министарствима пројекте који су најбољи за наше општине и градове. Покушаћемо да што више пројеката обезбедимо за Мачвански управни округ- нагласио је Марјановић и додао да ће други део седнице бити одржан наредног дана у Лозници, када ће се састати са градоначелником и представницима општина из Подриња.

Састанку су присуствовали и председник Општине Богатић Милан Дамњановић, председник Општине Владимирци Горан Зарић и заменица председника Општине Коцељева Славица Ранковић. По завршетку састанка, одржана је шеста седница Привредног савета града Шапца. Поред актуелних пројеката Министарства привреде намењених локалним самоуправама у Републици Србији, на дневном реду нашла се и Одлука о буџету града Шапца за 2023. годину, као и Локални акциони план запошљавања града Шапца за 2023. годину.
Д.Д.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa