Инфо

2. март 2023.2. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Одржан 44. Међународни сајам туризма

Укуси, звуци и лепоте Србије на једном месту

Под слоганом „Кад је одмор, није тешко“, најзначајније туристичке агенције, удружења и организације, хотели, туристички центри, транспортне компаније и међународни тур- оператори окупили су се на 44. Међународном сајму туризма од 23. до 26. фебруара у Београду. Разноликост укуса и природних лепота, уз јединствене приче и аутентичну музику различитих крајева земље испунила је престонички догађај недеље. Мачва и Подриње имали су своје представнике на скупу који већ пету деценију отвара нове перспективе у развоју туристичког бизниса и промовише актуелна збивања у туристичкој привреди. Земља партнер овогодишњег сајма била ја Народна Република Кина
Шабац у духу традиције
Туристичка организација града Шапца ове године представила се оригиналним штандом који је привукао велику пажњу посетилаца. У духу традиције, простор је преуређен да подсећа на стару шабачку кафану, којих је некада у граду било више од 120. Место где су се рађале љубави, склапали послови, штампале прве новине, са неизоставним „Шабачким гласником“. Најлепше приче о Шапцу причане су уз музику Народног оркестра и првог ансамбла „Абрашевића“, а представио се и Фолклорни ансамбл „Прњавор“, као и етно комплекси у том духу- „Калиновац“ из Поцерског Метковића подно Цера и „Јанкова прича“ у Богосавцу. Главни адут Малог Париза је манифестациони туризам, имајући у виду да Шабац годишње организује више од 20 манифестација.

-Искуство нам каже да људи када долазе и на наше манифестације желе да им помогнемо у организацији туристичких тура, тако да им нудимо места која могу видети и обићи. Истакао бих Мишар, Цер, наравно, наше уже градско језгро као амбијенталну целину која је заиста оставила предиван утисак на бројне туристе, наше манифестације по којима смо познати. Увек је ту реч о Шабачком вашару, Чивијади, Карневалу, Ружама Липолиста, говоримо о повратку Шабачког летњег фестивала и многим другим, а има их више од 20 које организујемо током целе године и за које верујем да нам доводе засигурно највећи број туриста у наш град.

Директор ТОШ, Душан Симић, Фото: "Глас Подриња"


Посетом самих манифестација могу да виде и нашу целокупну туристичку понуду, што мислим да је сјајно, као и сарадња са угоститељима и људима који имају смештајне капацитете, да им обезбедимо комплетан угођај у нашем граду. Званичан податак Републичког завода за статистику је да је Шабац прошле године посетило 20 хиљада туриста и да је забележено више од 65 хиљада ноћења, што је рекордна бројка. Верујем да овај сајам јесте место где ћемо да покушамо да бројне госте и туристе привучемо у наш град и да се тај тренд раста настави и у овој години- истакао је директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић, додајући да ће отварање међународног путничког пристаништа за крузере омогућити да инострани туристи дођу у Шабац.

Љубовија: Манифестациони, верски и спортско- рекреативни туризам
Љубовија је и ове године наступила са Градом Лозницом, Општинама Мали Зворник и Крупањ. Захваљујући Дринској регати смештајни капацитети су букирани и за наредну годину. Бележе више од 30 хиљада посетилаца и више од 1.000 пловила на реци.

-Наша најзначајнија манифестација, Дринска регата, организује се сваке друге суботе јула. Поред сплаварења Дрином, наши посетиоци имају прилику да се друже током тог дана, с обзиром на то да Општина Љубовија и Туристичка организација припремају веома богат културно- забавни спортски догађај у коме се заиста може уживати. Такође, наша друга по реду манифестација, Гастро фестивал, сваке друге суботе маја се организује у главној улици у Љубовији. Манифестација има за циљ промоцију гастрономске понуде Азбуковице, организујемо такмичења у пекарству, посластичарству, кувању рибље чорбе.

Директорка ТОЉ, Јелена Тешић, Фото: "Глас Подриња"


Будући да општина Љубовија има 15 цркава и пет манастира, изузетно је развијен и верски туризам и привлачи заиста велики број посетилаца. Акценат је и на спортско- рекреативном туризму и активном одмору, јер територија општине Љубовија заиста има изузетне терене. Поред реке Дрине и сплаварења, спортског садржаја на реци, ту су и наше планине. Планина Бобија обилује четинарским и буковим шумама, безброј извора воде за пиће, прелепим видиковцима, изузетно привлачи велики број туриста, планинара, љубитеља природе, пешачења, бициклизма, тако да слободно можемо рећи да је то један бисер Азбуковице.

У непосредној близини Бобије су наши кањони, специјални резерват природе Горња Трешњица, природно станиште белоглавог супа, кањон Сушице, бисер нетакнуте природе. Привлачимо велики број планинара, тако да се можемо похвалити богатом туристичком понудом- истакла је директорка Туристичке организације Општине Љубовија Јелена Тешић.

Богатић- Термална ривијера, манифестације и богата гастрономска понуда
Богатић је и ове године представио потенцијале на најбољи могући начин. Термални потенцијал, манифестације, богата традиција, само су неки од адута општине. Препознатљиви укуси Мачве, козји сир Будимировића, мед Лацковића, Црнобарке у народној ношњи, привукли су посетиоце на штанд.

-Веома смо задовољни наступом на сајму. Као што смо претпостављали, највеће интересовање влада за Термалну ривијеру. Људи желе да кад дођу комплетирају свој боравак, да остану неколико дана и обиђу још нека места. Потенцијални имаоци смештаја схватали су значај Богатића и повећава се број лежајева. То је нешто по чему смо карактеристични и поносни смо што људи верују да ћемо бити значајније бањско место у будућности.

Директорка ТОБ, Марија Мартиновић, Фото: "Глас Подриња"


Препознатљиви смо по историјским локалитетима где чувамо културну баштину и бројним манифестацијама које општина има. Ставили смо акценат и на нашу гастрономску понуду због које људи такође долазе. Наша локација је фантастична, два велика града су на мање од сат времена, као и Лозница и Шабац. Планирамо инвестициона улагања у Етно парк Совљак који чува традицију из краја 19. почетка 20. века, у смислу музејског простора, отворене позорнице, улице старих заната, чиме бисмо могли да употпунимо туристичку понуду- подвукла је директорка Туристичке организације општине Богатић Марија Мартиновић.

Велико интересовање за Специјалну болницу за рехабилитацију Бања Ковиљача
Специјална болница за рехабилитацију Бања Ковиљача је од почетка организовања присутна на свим сајмовима, а искуство потврђује да бележе прво место по интересовању међу свим бањама у Србији.
Традиција постојања је дужа од 165 година, па не чуди да су за рад стигла признања, међу којима су прошлогодишњи Оскар квалитета у категорији велике организације за Шампиона изврсности 2022, као и награда директору, прим. др Александру Јокићу, за лидера пословне изврности.

Потписан је и протокол о сарадњи са деканом Факултета организационих наука у Београду, а остварена је сарадња и са аустријским фондом, где запослени и пензионери, њихови осигураници, могу долазити на лечење. Поред лечења одраслих, једина су установа у овом делу Европе која има посебно одељење за рехабилитацију деце, где су посебно организовани смештај, терапија и исхрана прилагођена сваком пацијенту.

Nачелница Дечјег одељења специјалне болнице Бања Ковиљача, др Божана Марковићв Фото: "Глас Подриња"


-Првог марта славимо 34 године рада и лечили смо више од 74 хиљаде дечака и девојчица. Имамо добру понуду што се тиче велнес центра, изванредне терапијске процедуре, врхунски тим за лечење, бавимо се дијагностиком, веома успешно радимо тимски и имамо врхунске резултате у рехабилитацији. Посебна зграда где су смештена деца и њихови родитељи пратиоци капацитета око 100 постеља 2016. године је потпуно реновирана и то је најлепши део болнице. Примењујемо добре терапије, комбинацију савременог и традиционалног приступа, пелоид који немају друге бање, а на челу тима је лекар субспецијалиста дечје физијатрије. Потписан је протокол о сарадњи са деканом Факултета организационих наука у Београду, њихови студенти долазе код нас на едукацију- истиче начелница Дечјег одељења др Божана Марковић.

Маја Маринковић, домаћица кур- салона, јединственог дворца у Бањи Ковиљачи који је Влада Србије реновирала и дала на управљање Специјалној болници Бања Ковиљача, навела је да је чињеница да је већ сада резервисан смештај до пред крај године све говори. Верујем да би све било пуно и када бисмо имали три пута оволике смештајне капацитете, закључила је она.

Лозница препознатљива по „ЛилаЛо“ фестивалу
Како је рекла Милица Павић из Туристичке организације Лознице, велика је заинтересованост посетилаца ове године за њихову понуду за одмор, рекреацију и забаву. У богат календар манифестација уписују: Вуков сабор, Међународни фестивал фолклора, Међународну регату и Краљевски карневал у Бањи Ковиљачи, Видовдански вашар, Зимски фестивал....

-Постали смо препознатљиви по лилању и „ЛилаЛо“ фестивалу и из целе Србије где год да се појавимо. Велика је заинтересованост посетилаца да дођу на лилање које је сваке године 11. јула. Карактеристично је да је ове године шести по реду „ЛилаЛо“ фестивал и веома смо задовољни у ком правцу се он креће и верујемо да ћемо имати велики број посетилаца.

ТОЛ,
Милица Павић, Фото: "Глас Подриња"


Нова манифестација, Интернационални фестивал живих статуа и уличних забављача који смо покренули прошле године, ове године ће бити за време првомајских празника 30. априла и 1. маја на три локације- у Лозници, Бањи Ковиљачи и Тршићу и људи су стварно одушевљени тим фестивалом. Надамо се да ће он потрајати и убудуће. Људи су жељни дешавања после периода изолације због ковида и то се види по броју посета манифестацијама. Чињеница да нам је у том периоду кретање било ограничено навела је људе да мало боље упознају нашу земљу и подсете се колико је лепа, што заборављамо. Заиста има много тога да се види и наши туристи из разних крајева Србије то препознају- нагласила је Павићева.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa