Инфо

2. март 2023.2. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

О.Ш. „СВЕТИ САВА“ ДОНИРАН УРЕЂАЈ ЗА НЕВЕРБАЛНУ КОМУНИКАЦИЈУ

Велика помоћ у раду са децом

„У раду са децом са аутизмом често користимо визуелни распоред, где на основу сличица добијамо одређену реакцију и комуникацију, што је за њих драгоцено“
О.Ш. “Свети Сава” добила je вредан уређај који ће умногоме помоћи деци са сметњама у развоју. Аналогни комуникатор дар је Саше Мисојчића из Шапца, који има слуха за потребе деце и наставника ове школе.

Донатор има сина Петра који похађа ову школу, разумевање и подршку разредног старешине Мире Хани и директорке школе, али мотив за дародавство је дубљи.

- У могућности сам да помогнем и то ме радује, посебно што сам видео сам колико су претходне донације значиле деци. Ако комуникатор помогне само једном детету, то ће ми много значити, каже Мисојчић.

Према речима директорке школе Јелене Ђурђевић, Саша и његова супруга Оливера, осим што су одговорни родитељи детета са сметњама у развоју, имају још двоје деце и поред тога, жељу да помогну и другој деци, чији родитељи нису у могућности, или не размишљају на такав начин.

С обзиром да су ученици ове школе деца са различитим типовима сметњи у развоју, где је скоро увек оштећено и поље комуникације, невербални начини комуникације су добродошли.

- Овакав савремени уређај асистивне технологије много ће нам значити у даљем раду, јер ће омогућити нашој деци да изразе своје потребе и жеље. Ми не користимо класичне уџбенике, већ асистивну технологију која све више преузима примат, средства за визуелну и аудитивну комуникацију која изазивају жељени одговор од деце са сметњама у развоју. Веома сам захвална на овој донацији у име наших ученика и могу да кажем да ће комуникатор бити максимално искоришћен у раду са децом, и не само у нашој школи, него и удружењима са којима сарађујемо, каже директорка Ђурђевић.

Уређај је тип аналогног комуникатора који користи предлошке са различитим сличицама. Има пет различитих шаблона које може да користи у једном тренутку.

- Идеја је да су тих пет шаблона за пет различитих ситуација, а да су иза сваког поља сличицима означени различити појмови. На пример, ако дете одабере комуникацију: „Хоћу да се играм са лоптом“, комуникатор изговори снимљену поруку. Не постоји ограничење у броју наснимљених порука и саме примене. Могу се уносити различити појмови за елементарну комуникацију. Поља су довољно велика и мембрана је остељива тако да се лако може активирати снимљена порука, истакао је Душан Бурсаћ из новосадске фирме која се бави интерактивном и асистивном опремом.

Технологија је заиста узнапредовала. Тог дана сазнали смо да постоји уређај на основу кога потпуно непокретна особа погледом може да комуницира са околином.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa