Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Милена и Никола Нешковић

Милена и Никола Нешковић

ФОНД ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД ТЕШКИХ И РЕТКИХ БОЛЕСТИ

Више од новца значи разумевање

Финансијско олакшање, колико год да је, родитељу болесног детета много значи. Међутим, много значајније за нас је да нисмо заборављени, да наша деца нису на маргини, наводи Милена Нешковић, мајка седамнаестогодишњег Николе, оболелог од церебралне парализе
Град Шабац је крајем 2017. године основао Фонд за лечење деце оболеле од тешких и ретких болести. Током пет година постојања фонда за ове намене је исплаћено око 17,5 милиона динара по основу 273 захтева. Буџетом је, за ову годину, предвиђено још 5 милиона динара за Фонд, а до сада је Градској управи поднето 14 захтева.

Максимална помоћ по једном захтеву је 100.000 динара, а захтев се може поднети два пута годишње.

Једноставна процедура
Поступак за остваривање права на новчану помоћ из Фонда није компликован.
-Комплетну документацију родитељи могу да преузму на јединственом шалтеру Градске управе. Та попуњена документација, заједно са последњим извештајима од лекара, предаје се поново на јединственом шалтеру. Након тога се чека одлука комисије коју организује град, а која је састављена од лекара, дефектолога, психолога... Када комисија донесе одлуку стиже нам решење, прича Милена Нешковић.
Драгана Милосављевић наводи да уколико је новац хитно потребан комисија заседа електронски и одлука се доноси веома брзо.


-Скупштинском одлуком дефинисана је процедура одобравања новчаних средстава за лечење деце до осамнаест година старости, са пребивалиштем на територији града Шапца, која болују од тешких и ретких болести дефинисаних прописима о здравственој заштити, а која су у стању потребе за новчаном помоћи. Мишљење о оправданости одобрења новчане помоћи и висини новчане помоћи у сваком појединачном случају даје Комисија коју једногласно бира Савет за здравље града Шапца, наводи Драгана Милосављевић, шефица одсека за дечју, социјалну и здравствену заштиту.

Новац се може искористити за куповину лекова, медицинског материјала, ортопедских и диоптријских помагала, специјалне хране, за торшкове рехабилитације и путовања на лечења, лабораторијске анализе.

Драгана Милосављевић, шефица одсека за дечју, социјалну и здравствену заштиту, Фото: "Глас Подриња"


-Подносиоци захтева, који су остварили право на новчану помоћ, дужни су да у року од годину дана од исплате, доставе доказ о наменском трошењу средстава. То је и услов да се поднесе нов захтев, објашњава Драгана Милосављевић.

Уколико буде више захтева него што је опредељено новца у буџету, ребалансом ће бити обезбеђен остатак.

За неке од родитеља више од новца значи чињеница да неко мисли на њихову децу. Милена Нешковић, мајка седаманестогодишњег Николе, ком је по рођењу установљена церебрална парализа, истиче важност тога да родитељи деце са ретким и тешким болестима, као друштвена група, нису заборављени.

-Финансијско олакшање, колико год да је, родитељу болесног детета много значи. Међутим, много значајније за нас је да нисмо заборављени, да наша деца нису на маргини и да постоји неко ко схвата да је за нас најбитније да нам се деца рехабилитују и да могу да се интегришу у друштво, а не да буду препуштена социјалним установама да о њима брину, каже Милена Нешковић.

Прошле године исплаћено највише новца
Прве године постојања Фонда, 2018. Из њега је исплаћено 1.245.000,00 динара по 14 захтева. Већ следеће године износ је био више него дупло већи, за 38 захтева исплаћено је 2.700.000,00 динара. Током 2020. године одобрено је 57 захтева, а исплаћено је 3.543.800,00 динара. Највише захтева одобрено је 2021. године - 97, а исплаћено 4.950.000,00 динара. Прошле године за 67 захтева ислаћено је 5.059.000,00 динара. Неки од родитеља редовни су корисници фонда.


Трошкови Николине рехабилитације далеко превазилазе средства која могу добити из Фонда, али због тога породица Нешковић не умањује његов значај. Сматрају да представља огромну помоћ и захвали су Градској управи на сваком виду подршке.

-Највећа очекивања су од родитеља, а све што дође са стране је огромна помоћ. Добро је када здрави људи имају осећај за оне који не могу да им парирају у неким сегментима живота. Друштвене околности се мењају и отварају се нови видици. Бивши градоначелник Небојша Зеленовић је први показао иницијативу и разумевање, до тада су нам врата била затворена. Затим Немања Пајић, који има изузетан слух за нас и осећај да се деци омогући све што им је потребно. Такође, садашњи градоначелник, Александар Пајић, омогућава да се фондови одрже и унапреде. Ипак, највећу захвалност дугујемо Драгани Милосављевић која је својим ентузијазмом, посвећеношћу и емпатијом омогућила постојање овог фонда, каже Милена и подсећа да ово није једина услуга коју град омогућава родитељима болесне деце. Ту је и лични пратилац.

Захваљујући огромном залагању породице, која сваки тренутак посвећује Николиној рехабилитацији ангажујући тим стручњака који са њим ради, али и личном пратиоцу, овај младић редовно похађа други разред Економске школе „Стана Милановић“ и образује се за посластичара. Одличан је ђак, а тренутно обавља стручну праксу у хотелу „Слобода“.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa