Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Дела Жељка Ђуровића у Народном музеју

Ева у медитеранском врту

„Основни постулати стварања Жељка Ђуровића је жена, благи еротизам и експлозија боја су присутни и на делима у Музеју. Као што је једном приликом и сам аутор рекао, да се његове слике читају „из стомака“, рекла је кустос Народног музеја и историчарка уметности Татјана Марковић
Препознатљив колорит, фигурација су оно што одликује дела сликара Жељка Ђуровића. Жена у фокусу стварања даје сликама дозу мистичности, несвакидашњег и помало митолошког. Незаобилазни јарки колорит наводи посматрача на поглед, а потом и анализу виђеног. Или се заљубите, или скренете поглед. По први пут мала ретроспектива вишедеценијског рада и стваралаштва Ђуровића представљена је у Галерији Народног музеја.

-Радови које посетиоци могу видети настајали су током претходне три деценије, те могу видети поетику која је заступљена у делима. Верујем да пажљивим посматрањем дела то се може и уочити. Са годинама мења се начин размишљања, те и поетику коју развијам годинама сигурно да сам у неким сегментима мењао. У последње време покушавам да мењам колорит, по ком су слике препознатљиве, да бих видео како и публика реагује на промену - рекао је академски сликар Жељко Ђуровић на свечаном отварању поставке у Шапцу.

Поставка је за јавност доступна до 2. априла, а као што је већ поменуто ово је прво представљање познатог уметника шабачкој јавности.

Фото: "Глас Подриња"


Жељко Ђуровић је сада је имао преко 30 самосталних изложби и више стотина колективних, како у земљи тако и у иностранству. Добитник је на десетине награда и престављен је као стваралац великог формата у преко 30 књига. Радови му се налазе у Народном музеју Београда-кабинет графике, Интернационалном музеју за фантастичну уметност, замак Грије у Швајцарској, Народном музеју Крагујевац, као и у безбројним приватним збиркама у земљи и иностранству.

Градска установа културе најавила је богат програм за текућу годину.
-Након изложбе Жељка Ђуровића започели смо излагачку сезону 2023. Бројне садржаје припремили смо за наше суграђане за наредни период. Од археолошке, етнолошке и изложбе из домена примењене уметности, те се надам да ће Музеј бити испуњен посетиоцима - истакла је директорка Народног музеја у Шапцу Мирјана Перић.

-Основни постулати стварања Жељка Ђуровића је жена, благи еротизам и експлозија боја су присутни и на делима у Музеју. Као што је једном приликом и сам аутор рекао, да се његове слике читају „из стомака“, што је заиста тако. Тако да и они који нису поборници ове врсте сликарства, сигурно неће остати равнодушни - појаснила је кустос Народног музеја и историчарка уметности Татјана Марковић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa