Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Генетска обавеза потомака
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ДРАГАНА С. ФИЛИПОВИЋА У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА У ЛОЗНИЦИ

Генетска обавеза потомака

„Драго ми је што је Библиотека Вуковог завичаја прва у Србији која има част да промовише публикацију Рат у Словенији Драгана Филиповића, кога сматрам завичајним аутором. То је нешто што целој вечери даје сентименталну ноту. Аутора није потребно афирмисати, његов рад који траје дуже од педесет година, а љубав према отаџбини још дуже. То је генетска обавеза преузета од предака“
У Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници, у четвртак, 2. марта, промовисане су две књиге Драгана С. Филиповића, новинара и књижевника из Шапца, трилогија Војникова бресква и публикација Рат у Словенији, која је управо изашла из штампе.

Иако је до сада сваку од својих књига промовисао у родном Шапцу, овај пут је направио изузетак. Рат у Словенији први су чули Лозничани. И то није случајно.

- Лозница је мој завичај зато што је мој деда Жика Поповић рођен у Лозници, као син опанчара. Мој деда Рајко и отац Станоје родом су из села Милине, која је удаљена двадесет километара од Лознице. Истина је да сам све прве књиге промовисао прво у Шапцу, али подесило се, зато што је Рат у Словенији природни наставак трилогије Војникова брексва, неки би рекли - игром случаја, а ја кажем - Божјом промисли, да је представим у граду у коме се сусрећем са драгом публиком мог изворишта.

О Филиповићевом стваралачком опусу говорила је Мирјана Пејак, директор Библиотеке Вуковог завичаја, подсетивши на успешну промоцију на Међународном сајму књига, Златну значку Културно-просветне заједнице и речи да је Војникова бресква књига-молитва.

- Драго ми је што је Библиотека Вуковог завичаја прва у Србији која има част да промовише публикацију Рат у Словенији Драгана Филиповића, кога сматрам завичајним аутором. То је нешто што целој вечери даје сентименталну ноту. Аутора није потребно афирмисати, његов рад који траје дуже од педесет година, а љубав према отаџбини још дуже. То је генетска обавеза преузета од предака, истакла је директорка Пејак.

Одломке из прича читала је Мирјана Филиповић.



Момир Савић, представник Удружења ратних добровољаца и потомака ,,Подриње’’ уручио је аутору посебно признање за афирмацију писане речи и ћирилице, названо по хероини Милунки Савић.

- Награди се радујем као и највећим до сада, јер носи име хероине која ме чини поносним што сам Србин.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa