Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Небојша, Александра,  Дуња  и Раде Јанковић, Фото: "Глас Подриња"

Небојша, Александра, Дуња и Раде Јанковић, Фото: "Глас Подриња"

Породица Јанковић из Трбушца

Леп живот на селу

„Живот на селу је леп, али и захтеван. Има много посла, али уз добру организацију све стижемо“, каже Небојша Јанковић
Чланови породице Јанковић генерацијама стасавају на имању у пољопривредном домаћинству у Трбушцу. Одабрали су да им пољопривредна производња буде извор прихода и начин живота. Млади домаћин Небојша Јанковић (33) наставио је традицију својих предака, на дедовини, и од свог пунолетства носилац је газдинства. У свакодневним обавезама помажу му супруга Александра, отац Раде, професор у Посавотамнавској средњој школи у Владимирцима. Најмлађи чланови Лука и Дуња уз родитеље и деду дају свој допринос функционисању домаћинства.

Јанковићи житарице узгајају на 20 хектара, али примарни извор прихода им је од узгоја поврћа. Зелена салата, млади кромпир и парадајз су културе за које су се определили. Део производње је на отвореном, а део је пластеничка.

-На три хектара гајимо поврће. Годишње су то два, три усева. Што се тиче зелене салате, око 200.000 комада произведемо на отвореном уз микроорошиваче. Површина је 1,5 хектар, док других 1,5 чине пластеници - појашњава Небојша и напомиње да имају добру сарадњу са добављачима, те да је пласман робе и продаја од значаја за сваког пољопривредника.

Годишње произведу 200.000 комада зелене салате, Фото: "Глас Подриња"


-Производе продајемо на велико на Београдском кванташу, али и велетрговцима из Панчева. Одлична је сарадња са локалном пољопривредном апотеком. Бавити се пољопривредном велики је изазов, ако желите да успете, посебно да живите искључиво од пољопривреде. Ипак, постоји много шанси и прилика. Мислим да је предност у односу на друге послове то што имамо нашу земљу, машине и опрему, знање и искуство, као и добре раднике.

Уз повртарство, Јанковићи се баве и сточарством. У тову имају телад и свиње. Све ово тражи да пажљиво испланирате сваки дан, сезону.

Фото: "Глас Подриња"


-Годишње утовимо око 100 свиња и прасади. Тренутно имамо 9 бикова за продају и 9 телади у тову, као и 10 крмача. Све што утовимо продајемо кланици „Славија“ која је препознала квалитет меса, те са продајом немамо проблема. Наравно, да бисте опстали треба много знања, рада и улагања. За добру зараду потребне су веће и стабилније цене. Од државе очекујемо да буде више извоза, мање увоза - додаје млади домаћин.

Тврди да се од сопственог рада може живети. Због тога је и одабрао живот на селу, јер верује да је живот на селу леп.

Уз повртарство, Јанковићи се баве и сточарством. У тову имају телад и свиње, Фото: "Глас Подриња"


-Уз све оно што сам претходно навео као предности бављења пољопривредом верујем да се може зарадити, живети и уживати радећи код своје куће у својој држави. Живот на селу је леп, али и захтеван. Има много посла, али уз добру организацију све стижемо. Велику подршку и помоћ пружали су ми покојни брат Никола и мајка Весна - каже Небојша.

Породица Јанковић примењује нове технологије у својој пољопривредној производњи, те су већ, пре деценију обезбедили воду за наводњавање уз помоћ дубинског бунара.

-Наравно да је важна примена нових технологија, од семена, преко хране, заштите биља до наводњавања. Машине у неким сегментима могу да замене људе, али ипак је наша рука кључна за радове. У сезони имамо сталне и вредне раднике. Неке послове не бисмо могли сами да обавимо.

Традиционално, породица Јанковић, ће део новина из света пољопривреде сазнати на Сајму пољопривреде у Шапцу. Кажу да редовно посећују ову манифестацију како би били у контакту са стручњацима, али и другим произвођачима.
Планирају да наставе да се баве повртарством, прате дешавања у аграру и постепено проширују своју производњу.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa