Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Велики број посетилаца  потврда значаја манифестације
Одржан 2. Међународни сајам пољопривреде у Богатићу

Велики број посетилаца потврда значаја манифестације

Заменик председника Општине и председник Организационог одбора сајма Теодор Теодоровић навео је да је ове године сајам подигнут на још виши ниво, са много више излагача, механизације и опреме
Међународни сајам пољопривреде, други по реду, „Богатић 2023“, отворио је у суботу у спортској хали у Богатићу помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић. Велики број излагача и посетилаца из тог и других крајева Србије, као и Републике Српске, искористио је прилику за размену контаката, стицање нових знања и размену информација. Отварању су присуствовали и начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић, као и председници и представници градова и општина са којима локална самоуправа сарађује.

Помоћник министра најавио повећање субвенција по грлу
Пољопривредницима су представљени опрема, трактори, механизација, сточна храна- семена, противградна опрема и заливни системи. Штандове су имале и пословне банке, као и Управа за аграрна плаћања.



-Сајам је веома посећен, има много излагача, што није ни чудо за срце Мачве, Богатић. То јесте пољопривредна општина и заслужује овакав сајам. Похвале Скупштини општине Богатић која је прошле године дошла на идеју да га организује. То је лепа прилика за размену искустава и стицање нових знања. Надам се да ће из године у годину бити још посећенији и са више излагача- рекао је Богићевић и додао да ће до краја месеца министарство исплатити све заостале субвенције.



Захваљујући дигитализацији, провера стања на газдинствима моћи ће да се изврши регстрацијом преко е- Аграра.

-То је увод у оно што је најбитније за произвођаче- аплицирање за субвенције путем е- платформе. Биће много једноставније, брже, без одлазака на шалтере и у разне институције. Дигитализацијом ћемо доста тога олакшати пољопривредним произвођачима. Први директни јавни позиви биће расписани 1. априла, а затим следе и они из мера руралног развоја- поручио је помоћник ресорног министра, истичући да ће премија за млеко износити 15 динара по литру, а субвенција по грлу бити повећана на 30 хиљада динара.

Заменик председника Општине и председник Организационог одбора сајма Теодор Теодоровић рекао је да је ове године сајам подигнут на још виши ниво, са много више излагача, механизације и опреме. Мачва је на штанду Туристичке организације општине Богатић представила богату понуду и укусе свог краја, а кроз наступе након церемоније отварања и културно- уметничка друштва.



Теодоровић: Општина одговара потребама пољопривредника
-Са нама су пољопривредни произвођачи из целог Мачванског округа. Циљ јесте да пољопривредник на једном месту може да добије све потребне информације за своје газдинство. Имамо много банака, семенских кућа и то је прилика да се припреме за пролећну сетву. Најпосећенији је штанд е- Аграра, јер та мера веома добро иде захваљујући Министарству пољопривреде и Пољопривредној саветодавној стручној служби. Пратимо интересовање пољопривредника и трудимо се да одговоримо њиховим потребама- подвукао је Теодоровић.



Тренутно је на територији Општине актуелно субвенционисање камате пољопривредницима.

-Сваки пољоприведник који се јавио у јануару има могућност да подигне кредит у банци од 250 хиљада до милион динара, где Општина Богатић субвенционише комлетан износ камате, тако да они тај новац који имају на располагању враћају за годину дана. Могу да купе репроматеријал за пролећну сетву, колико новца подигну, толико ће враћати у наредних 12 месеци. Ове године је та мера била највише заступљена- истакао је заменик председника Општине.

Он је навео да у Богатићу има нешто више од 5.000 регистрованих пољопривредних газдинстава. Најзаступљеније је сточарство и ратарство, а у последњих пет година све више се опредељују и за бављење воћарством. Велики број посетилаца интересовао се за системе за наводњавање и модернизацију у пољопривреди.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa