Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

ГЛАС МЛАДИХ

Колико родитељи утичу на изазивање траума код деце?

„Све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна породица несрећна је на свој начин“. Овом Толстојевом ванвременском реченицом започећемо причу о данашњој породици. Колико породица утиче на нас и наш даљи развој? Када нам пружи прилику да сами својим крилима полетимо из њиховог гнезда, а када нам та иста крила ускрати? На ову тему разговарала сам са младим студентима, а стручно мишљење потражила сам код педагошкиње Маје Марковић.

Колико породица помаже/одмаже?
Често породица несвесно утиче на развијање трауматских искустава код младих. Када говоримо о трауматским искуствима, треба напоменути да то није само вид физичког насиља, већ могу бити и вербална. У тај вид трауматских искустава убрајамо разно критиковање и омаловажавање детета. Питала сам младе колико често у својој породици чују критику на свој рачун, на шта се најчешће односи та критика.

Мислим да често чујем критике, можда највише због моје неорганизованости и лењости. Знају доста да ме критикују када не урадим нешто што ми кажу, али то не утиче на моје самопоуздање. Не вређају директно мене, већ моје поступке.

По мишљењу педагошкиње Маје Марковић, родитељи готово увек желе најбоље за своју децу, али у родитељству не чине увек оно што доприноси остварењу родитељских тежњи.

Мислим да је један од начина да превенирамо заједнички проблем и обезбедимо да потешкоће не постану кризе и да стресогени догађаји не постану трауматска искуства за младе, на првом месту едукација родитеља и организована систематска подршка младима да воде адеквантну бригу о свом менталном здрављу, рекла је она.

Код младих је најважније да уче да јасно препознају емоције, као и ситуације у којима се оне јављају и да стекну сигурност и уверење да проблеме на које наилазе могу превазићи у своју корист


Изазови код младих
Из свог дугогодишњег искуства, Маја нам је открила које су то промене и изазови које на неки начин сматрамо и доживљавамо као стресне.

На првом месту су потешкоће у односима са родитељима, затим вршњацима и партнерима, наставницима и ауторитетима у школи. Доминантни су и изазови у изградњи идентитета, самопоуздања и самопоштовања. Издвојила бих и све присутнији проблем у осамостаљивању, како материјалном, тако и психичком, наводи педагошкиња.

Мајино мишљење поделили су и студенти који су истакли да им је највећи изазов био промена средине у току школовања, одвајање од породице, почетак самосталног живота и проналажење себе у новој средини. Такође, све више долази до несугласица и сукоба ставова између родитеља и деце што знатно отежава комуникацију.

Емоције и млади
Млади су истакли да недовољно показивање емоција од стране једног или оба родитеља доводи до тога да имају проблеме са показивањем емоција.

Са мамом имам отворен однос, без проблема показујемо емоције, док тата слабије показује емоције. Често не знам шта мисли у неким ситуацијама, што је доста утицало на мој однос са другим људима. Стално имам потребу да неког питам да ли је све океј и да ли сам нешто лоше урадила. Покушавала сам да радим неке ствари како бих привукла пажњу својих родитеља само како бих валидно имала доказ да нешто осећају према мени, каже једна моја саговорница.

Мањи део саговорника је истакао да се у њиховој породици отворено показују емоције, што је допринело да они отвореније показују емоције према свом партнеру.

Моји родитељи су већ 20 година у сложном браку. Имају веома здрав однос. Њихову љубав су пренели на сестру, брата и мене. Угледам се на своје родитеље и са својим партнером желим да остварим однос попут њиховог, искуство је друге учеснице у разговорима о односу са родитељима.

Млади су истакли да недовољно показивање емоција од стране једног или оба родитеља доводи до тога да имају проблеме са показивањем емоција


Емоционална зрелост подразумева одређени ниво самоконтроле и самосталности у решавању проблема са којима се суочавамо, истакла је Маја Марковић и додала:

Код младих је најважније да уче да јасно препознају емоције, као и ситуације у којима се оне јављају и да стекну сигурност и уверење да проблеме на које наилазе могу превазићи у своју корист. Не мислим да су млади данас мање емотивно и социјално зрели него раније, али мислим да је адеквантна подршка одраслих значајнија него пре. Отворени разговор, активно слушање и разумевање потреба младих и када се оне манифестују кроз емоције као што је љутња, су део адеквантне подршке.

Негативан однос родитеља према проблемима младих и игнорисање истих
Често чујем да упоређују моју ситуацију са њиховом уз коментар да је њима било много горе. Не волим када дође до тога, јер је сваком тренутни проблем највећи и најтежи у датом тренутку. Мислим да би родитељи требало бар лепо да нас саслушају. Проблеме углавном решимо тако што их игноришемо и временом их заборавимо. Сматрам да то није добар начин за решавање проблема и желала бих да се то промени, истакла је студенткиња.

Маја нам је стручно објаснила појаву маскирања проблема код младих: Због таквог негативног односа, млади све више прибегавају маскирању својих проблема, а најчешћи вид је бежање у алкохол, дрогу, девијантна и ризична понашања. Млади често бирају да маскирају проблеме у жељи да буду прихваћени и популарни.

Помоћ и подршка
Млади све више осећају слободу да потраже стручну помоћ. Нажалост неки од њих ипак наилазе на препреку од стране родитеља.

Не знам да ли бих због родитеља имала слободу да се обратим стручном лицу, јер они сматрају да није ништа толико лоше и да могу са њима све да решим, истакла је једна од мојих саговорница.

Са стручне стране гледишта, Маја Марковић је посаветовала младе да помоћ и подршку ваља потражити увек када осећамо да немамо довољно снаге, воље, ресурса да проблем решимо сами. Стручњаци су ту да помогну у изградњи вештина које обезбеђују адеквантну адаптацију на проблеме који су саставни и неизбежни део живота.

“Пројекат се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.“
Кристина Стевановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa