Инфо

26. јануар 2012.26. јан 2012.
ПРОТИВГРАДНА ЗАШТИТА НА ДНЕВНОМ РЕДУ СЕДНИЦЕ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

СЛАБА ОПРЕМЉЕНОСТ РАКЕТАМА

У току прошле сезоне на подручју коцељевачке општине противградна заштита дејсвтовала шест дана и испалила 37 ракета. Противградну заштиту у овом крају покрива седам станица са 14 стрелаца који бране скоро 26 хиљада хектара површине. Пољопривредно земљиште заузима око 64 одсто од укупне територије.
Почетком јуна и крајем јула прошле године на подручју општине Коцељева пријављене су штете од суградице и града. Ова временска непогода проузроковала је оштећења од 10-100 одсто на територији од нешто више од две хиљаде хектара.
У извештају о функционисању система одбране од града за 2011. годину наводи се да су највеће штете евидентиране 24. јула када је ову општину у послеподневним сатима захватило невреме праћено градом. Том приликом захваћена је територија од око три хиљаде хектара, а процењена штета износила је око 25 милиона динара. Невреме је захватило 12 од укупно 17 насеља у коцељевачкој општини. Град је највеће штете нанео кукурузу, шљиви, соји, купини и повртарским културама.
Надлежни кажу да је у појединим ситуацијама требало испалити и више ракета да би се умањиле последице града, али да је њихов број у том моменту био недовољан. Наиме, прошла сезона је у нашој земљи започета са укупно 6,9 хиљада ракета, четири по противградној станици. То је четири пута мање од оптималне количине за просечну сезону у Србији. Утрошено је око 5,4 хиљада ракета што је два пута мање у односу на 2010. На подручју Србије само 11 испаљених пројектила, односно 0,2 одсто било је неисправно, што представља изузетно висок проценат исправности. Број утрошених ракета је испод 50 одсто од просечне вредности. Поред стабилног другог дела сезоне, у извештају се наводи да разлог за мали број испаљених противградних ракета лежи и у чињеници да су количине расположивих ракета биле ограничене и испод методолошких просека за потпуно ефикасан рад система противградне заштите.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa