Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Сајам даровитости одржан у Шабачкој гимназији

Својеврсна ревија талената даровитих младих људи

Организатор манифестације која је први пут одржана на Међународни дан даровитих ученика је Град Шабац у партнерству са Предшколском установом „Наше дете“, Центром за стручно усавршавање Шабац, Васпитачким удружењем „Сунце“ и Друштвом учитеља Шабац
Сајам даровитости окупио је у уторак у Шабачкој гимназији на 24 штанда основне и средње образовне установе у граду које су представиле најбоље што имају у својим школама. Ученици остварени у различитим областима показали су бројне таленте неговане од стране посвећених наставника на бројним редовним и ваннаставним активностима. Организатор манифестације која је први пут одржана на Међународни дан даровитих ученика је Град Шабац у партнерству са Предшколском установом „Наше дете“, Центром за стручно усавршавање Шабац, Васпитачким удружењем „Сунце“ и Друштвом учитеља Шабац. То је прва у низу активности у оквиру пројекта „Научни центар- фабрика идеја за 21. век“ који се финансира средствима Града и Европске уније.

Знање преточено у даровитост
Отварајући Сајам, градоначелник Шапца др Александар Пајић рекао је да Град Шабац издваја више од милијарду и 315 милиона годишње за предшколско, основно и средње образовање.

-Представљени су ученици награђени на републичким и међународним такмичењима, али и све основне и средње школе које су оствариле врхунске резултате у различитим областима. Интерес града је да наградимо најбоље. Додељујемо Видовданске награде, али и стипендије, додатно стимулишемо даровите и ученике који постижу врхунске резултате. Образовни систем је стуб друштва и ми знамо да је улагање у знање најисплативија инвестиција. Са партнерима из града, Предшколском установом „Наше дете“, Центром за стручно усавршавање Шабац, Васпитачким удружењем „Сунце“ и Друштвом учитеља Шабац, потпомогнути Министарством за европске интеграције и пре свега средствима ЕУ, решили смо да запуштене павиљоне на Летњиковцу реконструишемо и створимо врхунске услове за нашу најбољу децу. Ту ће моћи интензивно да раде са најбољим наставницима који ће своје знање покушати да преточе у њихову даровитост, да створимо врхунски резултат- подвукао је Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Пројекат је подржан у оквиру програма Програма Европске уније за локални развој ЕУ ПРО плус, који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге уз подршку Министарства за европске интеграције. Обухвата реконструкцију зграде за смештај научног центра за развој програма за даровиту децу, како би се обезбедили адекватни услови за њихов развој. Начелница Одељења друштвених делатности Ана Маринковић истакла је да је важно скренути пажњу јавности на ту веома важну тему.

Научни центар за 21. век за неговање талената
-Представљене су све образовне институције и организације, велики број учесника, деце, тако да је ово својеврсна ревија талената наших даровитих младих људи. Сајам даровитости је пројектна активност Научног центра за 21. век. Драго нам је да скренемо пажњу јавности и ову тему учинимо актуелном како бисмо се на бољи начин посветили даровитим ученицима и обезбедили им што боље услове за рад- рекла је Маринковићева.

Менаџерка сектора за инфраструктуру Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге Драгана Новаковић објаснила је да је Европска унија издвојила 180 хиљада евра, а Град Шабац скоро 280 хиљада евра, за инфраструктурно опремање павиљона који ће моћи да прими више од 40 талентоване деце, не само из Шапца, него из целе Србије.

-Ово је прави пример интегралног пројекта где се у сарадњи са четири партнера наставни програми за талентовану децу осмишљавају за будуће нараштаје талентоване деце и где ће се она пратити од најранијег детињства, предшколског узраста, а затим и преко основне и средње школе, да би на најбољи начин искористили своје потенцијале. Са Градом Шапцом смо дуго партнери, већ од 2018. године спроводимо пројекте за економски развој који доносе добробит становништву. Више од милион и 800 хиљада је уложено у 2018. години у реализацију 12 различитих пројеката. Овај и још 37 пројеката који се спроводе кроз програм ЕУ ПРО плус вреде око шест милиона евра. Објекат ће бити комплетно реновиран, са 14 двокреветних соба за децу и две за наставнике, најсавременијом опремом, кабинетима у оквиру целог комплекса научног центра- нагласила је Новаковићева.

Циљ је да млади, талентовани и креативни људи добију максималну подршку локалне заједнице за развој својих капацитета и талената. Сајам је употпуњен и музичким наступима ученика, а манифестација је завршена дефилеом најбољих шабачких ђака.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa