Инфо

26. јануар 2012.26. јан 2012.
ШАБАЧКЕ ПРИЧЕ - СНЕЖАНА РАНКОВИЋ ЂЕРИЋ

ПЕСМА ЈЕ ЖИВОТ

О Шапцу и Шапчанима, његовим улицама и институцијама прошлости и садашњости, кафанама и боемима, корзоу и игранкама, Дудари и Сави, фудбалу и рукомету... причају људи који су део своје душе уградили у мозаик калдрме ове вароши (35)
Песма је живот или живот је песма, како год се насловио текст чињеница је да животну суштину Снежане Ранковић Ђерић, чини песма. И то она, по беседи светитеља, која “Слави Бога, да би се глас са земље чуо међу хоровима анђела“. По томе ова млада Шапчанка спада међу оне који својим делом доприносе културном развоју ове средине. У младости се определила за најлепше занимање, музику, живот испуњава песмом а та песма јој помаже да спаја људе разних занимања и различитих узраста у један склад какав се само у хору постиже. По томе се Снежана препознаје и ван Шапца, и ван Србије, по томе је и хор који води “Свети Јован Богослов“ репрезен традиције и садашњости шабачке духовне песме и по томе их овенчавају стихови Светог владике Николаја “Да могу од камена створити свираче, и од песка језерског играче, а од лишћа свих гора певаче...“
Зато се у честим помињањима хора и његовог диригента каже “Највећи композитори света своје најлепше песме и композиције посветили су слави Бога и Његовој величини. У нашој православној цркви хорови су ти који, попут анђеоске песме узносе хвалу Богу, уздижу православни дух и снаже веру. Један од тих хорова је и хор “Свети Јован Богослов“, који наставља традицију црквеног певања многобројних певачких друштава у Шапцу, започету пре 140 година.“ Тако су и бреме традиције, и поштовање духовних вредности и достизање квалитета стална, брига како чланова хора тако и диригента који га води.
А све је на Снежанином путу песме кренуло по угледу на брата који је ишао у Музичку школу и њеним опредељењем да се после основне школе бави музиком. И све то, разуме се, на изненађење родитеља када је положила пријемни и кренула у професионални свет музике.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa