Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
“Полетарац” добитник признања Теслине научне фондације
НАГРАДА ЗА КОЦЕЉЕВАЧКИ ВРТИЋ

“Полетарац” добитник признања Теслине научне фондације

На овом ликовном конкурсу, цртеж који је понео признање, дело је предшколске групе и њихових васпитачица Драгице Петковић и Миле Сарић. “Полетарци” су препуни утисака говорили о процесу настајања овог ликовног дела, о путу на којем су најпре научили много о животу и делу великог научника
Предшколска установа “Полетарац” из Коцељеве добитник је признања Теслине научне фондације на конференцији у Њујорку 2023.године за учешће на ликовном конкурсу за децу.

Пристигле цртеже је оцењивао жири састављен од српсих и америчких чланова али и српске дијаспоре у Америци. У њему су били уметници, педагози, професори и професионални вајари.

Признање потписују Теслина научна фондација и Пертини дечји развојни центар.

На овом ликовном конкурсу, цртеж који је понео признање, дело је предшколске групе и њихових васпитачица Драгице Петковић и Миле Сарић. “Полетарци” су препуни утисака говорили о процесу настајања овог ликовног дела, о путу на којем су најпре научили много о животу и делу великог научника.

Некима се веома допало оно што је Никола Тесла изумео па су пожелели да и сами једнога дана постану проналазачи.

–Цртали смо Теслин рад, проналаске и Теслине водопаде, његову куглу, фонтану, мерач протока и цртали смо мерач брзине и неонску лампу...- утркивали су се у набрајању свих изума овог великог научника и са поносом додали да су баш за тај рад добили медаљу и захвалницу из Њујорка. ПУ “Полетарац” и до сада је освајала велики број награда и признања у разним активностима, од спортских до драмских, али ван граница не само наше земље већ и Европе то никада пре нису учинили. Утолико је, кажу, ово прво међународно признање значајније.

–Оно што је иницирало наше учешће и било нам инспирација јесте игра “Никола Тесла- потрага за благом” и ту је сва прича заокружена. Кроз ту игру деца су сазнала о животу Николе Тесле и јако су се заинтересовали. И сада, када се прича, када се дискутује, то њихово интересовање не јењава. Добили смо понуду да учествујемо на конкурсу и то смо доживели једноставно као пуко учествовање и једно ново искуство. Покушали смо да прикажемо како деца заправо виде ту игру и какве су им емоције. Послали смо рад и након одређеног времена освојили смо признање- прича васпитачица Драгица Гага Петковић.

Према њеним речима, сам чин игре из које је проистекао цртеж, био је доста комплексан. Захтевао је ангажовање васпитача све док деца нису разумела правила.

–Прва екипа је првог дана са васпитачима била ангажована преко два сата. Већ наредних дана они који су се обучили почели су да упознају другу децу са правилима па су сви врло брзо схватили игру и разумели шта је задатак. Игра им се веома допала и радо је и сада често играју и то чине самостално- истиче Гага и напомиње да је највећи бенефит игре мапа са проналасцима Николе Тесле.

–Посебна лепота и драгоценост је што наша деца сада пуно Теслиних проналазака знају- закључила је васпитачица.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa