Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Чување сећања на хероје
У КЛЕНКУ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРЕЉАЊА ВЕРЕ БЛАГОЈЕВИЋ

Чување сећања на хероје

„Постоје четири гробнице на Грабовачком друму и три на Шицари. Крајем ‘41. и почетком ‘42. године, тамо је стрељано између 1.200 и 1.300 родољуба, деца, Јевреја, Рома, бораца Мачванског партизанског одреда, а 18. марта ‘42. у групи од шездестак родољуба, стрељана је Вера Благојевић, студент медицине, ћерка шабачког адвоката Јове Благојевића“
У организацији МО СПС Кленак, у сарадњи са Градом Шапцем и општином Рума, у суботу, 18. марта, обележена је 81. годишњица стрељања народног хероја Вере Благојевић и више од 1200 Шапчана, Јевреја и Рома на месту званом Шицара.

- Крајем септембра 1941. године, после удруженог напада партизана и четника на Шабац, Немци су вршили масовна хапшења у Шапцу и околним селима. Ухапшене су отерали у шабачки логор, а одатле, у неколико махова, на Грабовачки пут и Шицару, где су их стрељали. Постоје четири гробнице на Грабовачком друму и три на Шицари. Крајем ‘41. и почетком ‘42. године, тамо је стрељано између 1.200 и 1.300 родољуба, деца, Јевреја, Рома, бораца Мачванског партизанског одреда, а 18. марта ‘42. у групи од шездестак родољуба, стрељана је Вера Благојевић, студент медицине, ћерка шабачког адвоката Јове Благојевића, истакао је Радослав Витомировић, члан МО Кленак и позвао присутне да минутом ћутања одају поштовање, захвалност и почаст стељаним жртвама фашизма и народном хероју Вери Благојевић.
Због чињеница да је једна трећина пута према спомен-обележју Вере Благојевић на Шицари непроходна за аутомобиле, церемонија полагања венаца обављена је у центру села.



Венце су положили: делегација СУБНОР-а Шабац и Рума, представници Града Шапца, представници Градског одбора СПС Шабац, делегација Општинског одбора СПС Рума, Удружење војних пензионера Шапца, представници Савета МЗ Кленак, организација резервних војних старешина Града Шапца и чланови Месног одбора СПС Кленак.

Члан Градског већа Шабац, Зоран Здравковић, захвалио је мештанима Кленка на чувању сећања на жртве и хероје прошлог рата.

- Са поштовањем се сећамо родољуба који су своје животе дали у борби против фашистичког окупатора. На Шицари су се десили најстрашнији злочини. После страшне тортуре, са поломљеног руком, на стратиште је довезена и Вера Благојевић. Важно је да чувамо поруке које носе ова места, јер је то лекција која се не сме заборавити. Град Шабац негује културу сећања. Спремни смо да, у договору са општином Рума и МЗ Кленак, учествујемо у обнови овог обележја, истакао је Здравковић.

Након полагања венаца, ученици О.Ш. „23. Октобар“ из Кленка припремили су пригодан рецитал, а два омладинца су, теренским возилом, однела венце и положили их на споменик народном хероју Вери Благојевић на Шицари.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa