Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНА 20. РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Стабилне финансије

„Финансије града су стабилне и све што смо предвидели буџетом за 2023. годину и реализујемо“ рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. „Желели смо да град на скупштинску расправу позове још пољопривредника како би донели јединствен став да ли је овакво стање у пољопривреди добро или није, рекао је Драган Станковић“ навео је Драган Станковић одборник Иницијативе „Село – град“. „Имамо мало одборника опозиције на заседањима, тако да се на њих често превали и оно за шта нису одговорни и критике које нису директно упућене њима“, рекао је председник Скупштине града Немања Пајић
На дневном реду 20. редовне седнице Скупштине града Шапца нашла се 21 тачка. Најважније међу њима јесу извештаји о степену ускађености планираних и реалиованих активности из програма пословања јавних предузећа за прошлу годину, локални акциони план запошљавања за ову годину и предлог израде плана генералне регулације “Шабац“.

Фото: "Глас Подриња"


Директори јавних предузећа изнели су резултате рада за претходну годину из чега се видело да су сва предузећа пословала са добитком, сем ЈКП “Топлана“, што је било очекивано, због тога што цене грајања за ову сезону нису подизане. Због реализованог програма пословања градоначелник Шапца Александар Пајић је похвалио директоре јавних предузећа.

Градоначелник Шапца, др Александар Пајић: Финансије града су стабилне и све што смо предвидели буџетом за 2023. годину и реализујемо. Наши суграђани су имали знатно квалитетније услуге по истим ценама, Фото: "Глас Подриња"


-”Топлана“ је, планирано, била у минусу 15,5 милиона динара због тога што смо желели да цена грајања за наше суграђане остане иста као и прошле грејне сезоне. Нисмо, и даље, задужили град ни за један динар, нити ћемо то радити у наредном периоду. Финансије града су стабилне и све што смо предвидели буџетом за 2023. годину и реализујемо. Наши суграђани су имали знатно квалитетније услуге по истим ценама. Уложено је више од 210 милиона динара у ЈКП “Стари град“ како би им се обновила механизација и средства за рад. ЈКП “Водовод“ ће у овој календарској години завршити 26,8 километара водоводне мреже. Током претходне године и у канализационе и у водоводне мреже уложено је око 120 милиона динара. Настављамо са инфраструктурним пројектима, рекао је градоначелник Пајић.
Локалним акционим планом запошљавања издвојено је 155 милиона динара за подстицаје за запошљавање ове године.

Одборничка група “Буђење - Иницијатива Село - град“ поднела је предлог допуне дневног реда о стању у пољопривреди на територији града, који није прихваћен. То је био један од разлога због ког је одборник Покрета “Буђење“ Душан Туфегџић одлучио да више не учествује у раду Скупштине.
-Не видим разлог зашто не бих учествовао у раду парламента. Увек је владала демократска расправа, опозицији је омогућено да говоре и ван тачака дневног реда, да изнесу своје мишљење и ставове. Ставови опозиције су значајни како бисмо могли да доносимо праве одлуке, рекао је градоначелник Пајић.

Одборник Иницијативе “Село - град“ Драган Станковић: Желели смо да град на скупштинску расправу позове још пољопривредника како би донели јединствен став да ли је овакво стање у пољопривреди
добро или није, Фото: "Глас Подриња"


Одборник Иницијативе “Село - град“ Драган Станковић активно је учествовао и на овом заседању.

-Разочаран сам што наш предлог није унет у дневни ред. Знамо да град није надлежан да доноси законе, уредбе и прописе који се тичу Министарства пољопривреде и Републике. Међутим, због одласка младих са села и свих лоших радњи у пољопривреди, не би било лоше да град да свој јединствен став. Нисмо још предали захтеве ни за једну субвенцију од Нове године. Када ће нам тек бити исплаћене? Прича се да ће се давати онолико колико има пара, а не колико је захтева поднето. Не знамо истину. Желели смо да град на скупштинску расправу позове још пољопривредника како би донели јединствен став да ли је овакво стање у пољопривреди добро или није, рекао је Драган Станковић.

Остале тачке
Одборници су изгласали и решење о престанку мандата одборнику др Бобану Биранчевићу, због тога што као државни секретар у Министарству привреде, не може да истовремено обавља обе функције. Његово место у одборничкој групи Српске напредне странке заузела је Данијела Ђурашковић, висока струковна медицинска сестра.
Такође, члан Градског већа задужен за привреду, Живан Бајић, поднео је оставку на ту функцију.
Усвојена је и измена и допуна одлуке о правима и услугама социјалне заштите, као и измена и допуна одлуке о организацији Градске управе града Шапца.
Највише тачака дневног реда односило се на урбанистичке одлуке, а једна од важнијих је одлука о освајању плана детаљне регулације за изградњу канализационе мреже са постројењем за пречишћавање отпадних вода у Слепчевићу.


Председник Скупштине града Немања Пајић најављује да ће се и даље наставити пракса да одборници могу да говоре о различитим темама што, верује, занима суграђане.

-Расправа често излази из онога што је на дневном реду, иако је обухваћено све, од рада јавних предузећа, доношења планова који омогућавају даљи развој града... Ипак, актуелни политички тренутак узима пажњу одборницима и често се удаље од теме. Све то јесте значајно и за развој Шапца, зато и дозвољавамо да дискусија иде у свим правцима, како би грађани видели шта политички актери у граду мисле и о ономе што је на дневном реду, али и о политичким дешавањима у земљи. Имамо мало одборника опозиције на заседањима, тако да се на њих често превали и оно за шта нису одговорни и критике које нису директно упућене њима, рекао је Немања Пајић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa