Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Фото: Лозничке Новости

Фото: Лозничке Новости

ЖЕНЕ У ЛОКАЛНИМ МЕДИЈИМА

Удружене смо јаче

Жене су углавном новинарке, јако их је мало на управљачким позицијама, мало их је међу уредницима и онима који доносе одлуке. Зато је неопходно да их оснажимо, да подигнемо те капацитете и вољу да и оне јасније изражавају своје ставове, уверења и да делају у новинарству
Клуб жена у медијима „Зорица Вишњић“, учествовао је протекле среде у лозничком Центру за културу „Вук Караџић“ у оквиру манифестације „Свет жена. На тему „Положај жена у локалним медијима“, говориле су генерална секретарка ПУ „Локал прес“, Снежана Милошевић, оснивачица у уредница „Ужице медија“, Нада Тошић и главна и одговорна уредница „Гласа Подриња“, Тања Трифковић. У име организатора присутнима се обратила директорка Центра за културу „Вук Караџић“ Снежана Нешковић Симић.

Главна и одговорна уредница “Гласа Подриња”, Тања Трифковић
и власница и уредница “Ужице медија”, Нада Тошић, Фото: Лозничке Новости


Жене, данас, у локалним медијима чине 50 одсто запослених, што је пораст у односу на 2016. годину када је у редакцијама било 43 процента новинарки, истакла је генерална секретарка ПУ „Локал Прес“ ослањајући се на истраживање о положају жена у локалним медијима које је ово Удружење реализовало крајем 2021. године.

-Међутим, положај жена у локалним медијима али и националним, има показатеље који су потпуно другачији од онога што показују статистички подаци. То значи да су жене углавном новинарке, да их је јако мало на управљачким позицијама, да их је мало међу уредницима и онима који доносе одлуке. Зато је неопходно да их оснажимо, да подигнемо те капацитете и вољу да и оне јасније изражавају своје ставове, уверења и да делају у новинарству. Давне 2000. жене су биле најчешће тужене јер су биле и новинарке и уреднице. После промена, број судских случајева против жена је опадао, оне су се након тога и повукле, а приватизација која је почела од 2006. године допринела је бури у којој су жене у локалним медијим најчешће добијале отказ и после тога отварале своје медије.

Генерална секретарка ПУ “Локал Прес”, Снежана Милошевић, Фото: Лозничке Новости


Та прича коју су започеле је напорна, крхка јер су најчешће жене и новинарке и уреднице и власнице и директорке. Не зато што не умеју да управљају ресурсима, већ зато што немају довољно новца да приме неке друге људе који би им помагали. Зато је њихов положај још компликованији и тежи. Наш клуб је формиран при асоцијацији јер је у истраживању које смо спровели 88 одсто жена рекло да осећа стрес, депресију, да су преоптерећене, а чак трећина је рекла да не верује у некакву организованост и нешто што би им побољшало позицију. Зато је формиран клуб са именом Зорице Вишњић и верујем да је то начин да се развијамо, оснажујемо и да се у будућности повезујемо са колегиницама у региону. Да будемо што јаче- поручила је Снежана Милошевић.

Клуб жена у медијима „Зорица Вишњић“
Клуб жена у медијима „Зорица Вишњић“ основан је на иницијативу ПУ „Локал Прес“, септебра протекле године. Име је добио по прерано преминулој уредници „Лозничких новости“ и некадашњем председнику Управног одбора ПУ „ЛП“.
Оснивање Клуба засновано је на потребама медијских радница које су препознате у закључцима истраживања о положају и улози жена у локалним медијима спроведеном крајем 2021. године од стране Пословног удружења асоцијације локалних и независних медија “Локал прес“.


Нада Тошић и Тања Трифковић су говориле о искуству рада у локалним медијима, а са скупа су послане значајне препоруке локалним самоуправама међу којима су и да се схвати потреба интензивнијег укључивања жена у медијске садржаје кроз теме од јавног интереса, да се подрже иницијативе локалних медија за уклањање родних стереотипа у медијским садржајима и подршка локалним медијима за несензационалистичко извештавање о насиљу над женама.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa