Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА AHEAD У ЗЗЈЗШ

Шта су медицинске пустиње и где је решење

Од 25 региона у Србији, 5 су препознати као медицинске пустиње. Мачвански округ је један од њих. Ризичне су општине на периферији: Мали Зворник и Љубовија, где постоји дефицит кадра
У Свечаној сали Завода за јавно здравље Шабац (ЗЗЈЗШ), представљени су резултати пројекта AHEAD, које је Медијски едукативни центар спровео од априла 21. до јануара 2023. године.

Шта су медицинске пустиње и где је решење?
- Медицинске пустиње представљају подручје у коме становништво нема одговарајући приступ медицинским установама што, између осталог, значи да не могу да дођу на време до лекара. Разлози могу бити многобројни, а међу њима се издваја неравномерна расподела доктора. Док је у појединим регионима број лекара опште праксе или специјалиста на 100.000 становника већи од републичког просека, у другима је вишеструко мањи. Истовремено, број пацијената на једног лекара драстично се разликује од региона до региона, истакао је Миомир Рајчевић, председник Медијског едукативног центра.

О начину на који би могла да се унапреди здравствена заштита у Мачванском округу говорила је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“, представљајући изазове са којима су се сусретали, као и могућа решења.

- Мислим да је будућност у јачању служби за кућно лечење и негу јер је све више чланова породице запослено и немају времена да брину о својим најближима. Такође, могућност избора изабраног лекара доводи до преоптерећености лекара у граду и смањење броја опредељених пацијената у сеоским амбулантама. Тај проблем смо превазишли тако што смо затворили десет сеоских амбуланти. Данас ради 19 од претходних 29. Такође, уочили смо да двојна документација која се води и електоронски и папирни картон додатно оптерећује лекара и медицинску сестру. Наш предлог је да се ради само електронски картон. Обрадовали смо се када се појавио Е рецепт за хроничне болеснике, који смањује оптерећење здравствених радника. Умреженост је такође веома важна, мобилни тимови, као и телемедицина.

Фото: "Глас Подриња"


Према речима директора ЗЗЈЗШ др Бранка Вујковића, Шабац није препознат као медицинска пустиња у Мачванском округу, за разлику од општина на периферији Округа.

- То су Мали Зворник и Љубовија, где је најизраженији дефицит кадра. Верујем да ће реорганизација примарне здравствене заштите решити изазове са којима се сусрећу наши корисници. Међутим, проблем медицинских пустиња није присутан само у Србији. Неколико региона ЕУ и земље кандидати суочавају се са неадекватним приступом здравственим услугама у одређеним локалитетима који се карактеришу све мањим бројем лекара, неадекватним саставом тимова здравствених радника и недовољним приступом дигиталним технологијама које би могле подржати ефикасније пружање здравствене заштите у заједници, истакао је др Вујковић.

Идентификовано је пет медицинских пустиња међу 25 региона у Србији: Мачвански, Шумадијски, Моравички, Средњо-банатски и Подунавски округ. Чињеница која повезује ова подручја је мањак лекара, или њихова оптерећеност. У Мачванском округу ради 34 лекара опште праксе на 100.000 становника, што је више од два и по пута мање него у Пчињском региону, који има највећи број ових лекара. Истовремено, у овом делу Србије један лекар опште праксе има 2.984 пацијента, што је највећи број у целој Србији.


Евалуатор пројекта, др Милош Тошић, нагласио је да је одлазак стручног кадра кључан за формирање медицинских пустиња.

- Самом евалуациом доћи ћемо до сазнања како здравствени радници или доносиоци одлука на локалном нивоу виде проблематику медицинских пустиња, као и какви би били предлози за превазилажење проблема. Оно што је идентификовано за настанак медицинских пустиња је одлазак професионалног кадра у иностранство.

У име Медијског едукативног центра, Миомир Рајчевић уручио је захвалнице сарадницима на пројекту: др Бранку Вујковићу, др Јасмини Станковић, др Катарини Шимон и главној сестри шабачког Дома здравља Драгани Симеуновић.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa