Инфо

26. јануар 2012.26. јан 2012.
ГЛАС ПРАВОСЛАВЉА

НА ИЗВОРИМА СВЕТОСАВЉА

Први српски архиепископ, утемељивач вере и Српске православне цркве, просветитељ и књижевник
О Светом Сави много тога се писало и пише се. О њему су училе генерације уназад али и нови нараштаји који на изворима његове вере и просветитељског рада постају бољи људи и добри верници. Сваке године 27. јануара спомиње се његово име, живот и дело широм Србије по школама и просветним установама.
Теолог Никола Ковачевић тим поводом пише:
„Свети Сава је несумњиво једна од најзначајнијих личности српске историје и културе. Светитељ и просветитељ, дипломата и државник, неуморни прегалац за добробитије сопственог народа, само су неки од епитета који се, особито у данашње време, истичу када говоримо о њему. Шта би се ново могло рећи о Светом Сави, а да већ није толико пута испричано и препричано?
Дубока свест о снажнијем развоју аутентичне српске културе и духовности, која не мора и не сме да буде независна и у супротности са свим утицајима од којих потиче и под којима се развија, с правом се везује за име светог Саве. У доба кад се млада српска држава тек формирала и кад јој је требало ударити ваљане темеље, велики жупан Стефан Немања и његови синови показују се као људи који су итекако дорасли задатку. На пољу културе и духовности, као пиларима сваке државе, а особито у периоду о коме говоримо, фигура Светог Саве заиста изгледа као колос на чијим плећима почива мноштво полета, преко потребног за било какву стваралачку делатност. Оваква представа Светог Саве одвећ се често у нашем друштву ставља у први план од стране бројних изучавалаца његове личности и дела. Многи истичу Савине квалитете на пољу културе, просвете, духовности, трезвене самосвести када је требало осетити историјски тренутак за правилно деловање. Међутим, уз све речено, Црква особито воли да истиче најважнији од његових квалитета, а то је светитељство. Сматрам да је то оно ново и увек свагда ново када говоримо о Савиној личности.
Шта се подразумева под изразом „светитељство“? Шта ту има толико ново, да бисмо могли рећи да је „увек ново“?
Светитељство у Цркви није везано само за моралне квалитете, већ је, једноставно речено, филозофија живота коју Бог дарује људима. То је начин на који човек доживљава Бога, свет и самога себе. Христос каже апостолима: „Без мене не можете чинити ништа“. Уколико човек чује Бога који на вратима његовог срца стоји и куца, и позитивно на то одговори, даје простора Богу да у њему дела. Бог је тај који сваки добар подухват на који се такав човек одлучи не само благосиља, него потпомаже, утврђује и води на добро. Мислим да је млади Растко управо тиме био вођен кад се усудио да тајно отпутује на Свету Гору с намером да се замонаши. Штавише, без овог увида, тешко се може разумети његова одушевљеност за напоран и тежак монашки подвиг. А да се није просто радило о младалачкој лакомислености, сведочи његово потоње прегалаштво најпре на Светој Гори, а потом и у Србији.
У Србију долази тек после смрти свога оца, да би над његовим моштима измирио браћу која су замало изазвала грађански рат...

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa