Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Пројекат одвајања „О-два-ја-мо“ у Шапцу

Значај сепарације кућног отпада

Град Шабац активно учествује у реализацији пројекта који је покренуло Министарство заштите животне средине уз подршу Европске уније и Амбасаде Краљевине Шведске. Први корак био је подела канти за домаћинства у Месним заједницама током децембра протекле године
Од новембра 2022. године, 17 општина и градова, међу којима је и Шабац, почело је са спровођењем сакупљања рециклабилног отпада одвојеног у домаћинствима са циљем да што мање овог отпада заврши на депонијама у оквиру пројекта „О-два-ја-мо“.

Град Шабац активно учествује у реализацији овог пројекта који је покренуло Министарство заштите животне средине уз подршу Европске уније и Амбасаде Краљевине Шведске. Први корак био је подела канти за домаћинства у Месним заједницама током децембра протекле године.

-Селекција отпада је веома важан сегмент како бисмо више рециклирали, а мање отпада било на регионалној депонији Срем-Мачва. Град је добио значајне подстицаје од Министарства заштите животне стедине и ЕУ, а на нама је да реализацијом пројекта начинимо значајне помаке у заштити животне средине. То је тема о којој се често говори и наравно да сви желимо да живимо у чистој, уређеној средини. Но, много тога зависи од нас, те позивам све суграђане да заједно учествујемо у овом пројекту и да одвајамо отпад. Понављам, циљ је да се више рециклира, а да отпада буде све мање - рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Како би грађани били детаљније упознати са пројектом и значајем заштите животне средине, на градском тргу у Шапцу одржана је промоција „О-два-ја-мо“. Овом приликом Шапчани су могли да сазнају како као савесни појединци учествују у активностима пројекта и да се детаљније информишу о важности сепарације кућног отпада.

-Пројекат је од изузетног значај за локалне средине и за целокупну Србију. Град Шабац активно учествује, те су набављене канте за сепарацију отпада, камиони за одвожење отпада и контејнери. Ово је само један од пројеката који ћемо спроводити заједничким деловањем – истакао је помоћник министра заштите животне средине Душан Чаркић.

Програмски менаџер за животну средину и борбу против климатских промена Делегације ЕУ Антоан Авињон верује да ће реализације пројекта у Шапцу бити успшена, и да ће грађани бити заинтересовани за сепарацију отпада.

-Идеја је да се примарни отпад одваја како би мање било на депонијама. Одржавање депонија и њихова санација је веома скупа, те је боље и практичније да их буде мање. Рециклажом стварамо нова радна места, доприносимо развоју економије и заштити животне средине. ЕУ је инвестирала осам милиона евра у пројекат, а део финансирају локалне самоуправе и ресорно Министарство – нагласио је Авињон.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa