Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Обележен Светски дан поезије у Библиотеци

Пролеће и риме у храму књиге

Светски дан поезије се обележава од 1999. године од стране УНЕСКО-а са циљем промоције читања, писања, објављивања и учења поезије у читавом свету, као и давање „нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима”
У дворишту Библиотеке шабачке, 21. марта, под магнолијом, приређен је програм „Мирис поезије“ поводом Светског дана поезије. У програму су учествовали директори и запослени у шабачким образовним установама и установама културе, професори матерњег језика, песници, глумци, новинари и ученици Основне школе „Ната Јеличић“. Рецитовањем стихова из омиљених песама подсетили су све на снагу и важност песничке речи која је све више на маргини друштвеног интересовања, истакли су из Библиотеке шабачке овим поводом.

-Поетски поглед на свет је посебан, јер за њега треба много стрпљења и упорности да бисмо га докучили. Уз стихове и риме домаћих и страних песника обележили смо Светски дан поезије. Има ли бољег начина да славимо поезију, него окупљени под магнолијом која нас је почастила својим дивним цветовима, доносећи пролеће - нагласила је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.

Светски дан поезије се обележава од 1999. године од стране УНЕСКО-а са циљем промоције читања, писања, објављивања и учења поезије у читавом свету, као и давање „нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима” (УНЕСКО дефинија дана).
-Поезија је помало заборављена у савременом свету, али мислим да је право место за поезију управо у градском храму књиге, испод магнолије – истакла је директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић и присутнима се обратила уз речи Десанке Максимовић уз песме „Наша тајна“.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa