Инфо

26. јануар 2012.26. јан 2012.
ПРОШИРЕЊЕ КАНАЛСКЕ МРЕЖЕ

ВОДА ДО СВАКЕ ЊИВЕ

Према најавама из Министарства пољопривреде овогодишњим буџетом за наводњавање опредељено 50 милиона евра. Србија је међу последњима у Европи по проценту земљишта које наводњава. Изгубљено најмање пола милијарде евра годишње
Да би се број наводњаваних парцела који се тренутно креће око 100.000 повећао на 1,1 милион хектара, потребно је мање од милијарду и по евра инвестиција. За спровођење тог плана биће потребне четири године. Поред редовног одржавања и чишћења канала који служе за одводњавање и наводњавање потребно је и проширити каналску мрежу. Тренутно на територији општина Владимирци, Богатић, Коцељева, Шабац и део Сремске Митровице у Мачви постоји око 200.000 хектара и близу 2.000 километара каналске мреже, са црпним станицама, потпуном инфраструктуром и објектима. За њихово одржавање задужено је Водопривредно предузеће „Сава“ Шабац, чија је основна делатност одржавање и уређење речних корита река и обалоутврда. Оно је кадровски и технички опремљено за одбрану од поплава.
- Ради се о веома комплексном хидромелиоративном систему, једном од најсложенијих у Србији. Иако је раније била у веома лошем стању, последњих десетак година каналска мрежа је доста унапређена. Свакако, није на очекиваном нивоу због недовољног прилива новчаних средстава, али је редовно одржавамо. У прилог томе говори и податак да 2006. и 2010. године када су биле изразите поплаве, на нашем подручју није било поплављених обрадивих површина, истиче директор шабачког Водопривредног предузећа „Сава“ Драган Топаловић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa