Инфо

30. март 2023.30. мар 2023.
Фото: Марко Чушин  (УДЗО ФБ)

Фото: Марко Чушин (УДЗО ФБ)

Само се срцем добро види, оно битно је очима невидљиво (Антоан Сент Егзипери)

Видим те додиром, чувам срцем

Марија Милановић је дипломирани психолог, мастер комуникологије, професор, уредник часописа, радијски водитељ, активна у више удружења и живи сама, а све то је постигла и постиже иако је без вида од рођења...
Светлост дана не угледамо, она нас обаспе и лагано отвара свет визуелних перспектива у првим месецима. Осветљава најпре контуре, потом ликове и на концу детаље. Судбина је одлучила да пред Маријом Милановић од првог трена буде мрак, али се светлост живота услелила у њу снажећи жељу због које је спознаја једнако доступна, само на другачији начин. Никада није имала искуство вида, али од првог дана је ширила руке спремна да упозна свет на свој начин и живи пуним плућима.

-Немате свест недостатка као дете, градите свој свет од могућности које имате. Други су цртали, ја сам волела да правим нешто од пластелина, сазнавала сам о облицима кроз тактилне играчке, чак сам стекла свест о словима и бројевима помоћу пластичних, изливака које су ми родитељи купили. Не осећате да се по нечему разликујете – сеже Марија до најранијих сећања на почетку сторије.

Страх је део сваког живог бића, не само човека. Манифестује се у различитим ситуацијама, неопходан је као систем самозаштите, међутим важно је да се не храни, иначе би могао постати господар свакодневице који спутава слободу и радост.

Биографија
Марија Милановић је дипломирани психолог (Филозофски факултет Универзитета у Нишу) и мастер комуникологије на истој високошкослкој установи. Тренутно је наставник грађанског васпитања у ОШ „ Бранислав Нушић“ у Доњој Трнави. Задужена је за студенстка питања при Удружењу студената са хендикепом у Нишу, а такође је и уредник часописа на брајевом писму „Жена и дом“. Била је ауторка и водитељка две радијске емисије, новинар сарадник на интеренет порталу Iserbia, а кроз стручнупраксу на позицији школског психолога стекла је звање стручног сарадника у образовању. Учествовала је у више међународних пројеката. Добитник је признања за најбољи интеренет текст у оквиру манифестације „Кикини дани“ Удружења дистрофичара Златибноског округа.



-Нисам била бојажљиво дете. Најзахвалнија сам својој породици што ми нису усадили страх приликом одрастања. Сигурно су осећали зебњу, али нису је преносили на мене. Као и свако дете и ја сам трчала, падала, имала модрице, у основној школи сам поломила руку тако што сам желела да ходам на греди, смејући се истовремено са другарицом и десио се пад. Све то, логично, остави траг, али прође, а у сећању остане радост неспутане слободе и детиње среће.

Прва свест о различитости је сусрет у вртићу који је Марија похађала. Сусрет са особом која не види је нешто ново за децу и ту су неизбежне шале, задиркивања, где је опет изражено стање у коме се изговара нешто без свести о последицама.

-Уследила је специјализована основна школа за слепе и слабовиде где сам окружена сличним особама и логично да не може бити неког неразумевања. Учила сам да читам на брајевом писму, те када овладате тим отварају се нове сазнајне перспективе и уз одрастање градимо свој свет облика, мириса, укуса, додира, преостала четири чула надокнађују недостатак једног.

Фото: Марко Чушин (УДЗО ФБ)


Већина ствари има уз изглед облик, мирис, понеке укус, звук наравно и кроз те детерминанте свест гради могућност изгледа. Не мора бити потпуна реплика, али је довољна да се појме односи у окружењу. Све време осећај и знање сарађују.

-Додиром најбоље упознате некога. Довољно је да буде рука у руци како би стекли свест о нечијој висини. Кроз додир се појме облици и кроз нечји опис могу да појмим изглед, но важно је да не буде превише детаљан. Јасно ми је шта значи уско или обло лице, издужен или закривљен нос, тање или пуније усне, али већ детаљи ми не значе много.

Боје су само неизглед неважне у свету особа без вида. Постоји свест о бојама, њиховим односима, уклапањима, што су информације које се науче, а потом се уз додир слажу.

-Начин одевања је за мене изузетно важан, како живим сама, ја бирам сваког дана шта ћу обући. По додиру препознајем све у ормару, а препознајући материјал знам и боју. Научила сам које боје су компатибилне и на тај начин уклапам различите сегменте гардеробе. Неретко сам добијала похвале за то постигнуће и јако сам срећна када чујем да сам усклађена.

Мирис природе
Чаробне боје небеске, колорит годишњих доба, прожимање боја у сутон, осенчена и осветљена страна су естестки ужитак за свачије око, међутим лепоте тренутка продиру у душу и ту се могу потпуно осетити док прожимају целокупну личност.

-За некога су јесен различите боје крошњи, призори воћа и поврћа на тезгама, а за мене је јесен мирис оштријег ваздуха, мирис лишћа, шуштање под ђоновима док ходам кроз парк, додир кише. Пролеће су ароме биљака што се буде, благи додири сунчевих зрака, звуци птица што се буде с њим. Радост је једнака када долази омиљено доба, само су индикатори среће нешто измењени.

Сужен избор школе
-Чим сам сазнала за психологију, схватила сам да желим баш њом да се бавим. Иако се то догодило у основној школи, жеља ме није пролазила. Ипак, при крају осмолетке била сам суочена са врло уским избором. Иако интернати постоје, не примају потпуно слепе, само слабовиде особе, те су постојале опције свега неколико школа и одређених смерова. Био је то период када су аудио програми махом били недоступни код нас и редовна настава би подразумевала да један од родитеља да отказ, да ме прати, потом ми преноси лекцију, учи са мном. Отишла сам код психолога, као један од два ђака генерације и отворено рекла да ћу бити демотивисана уколико будем приморана да упишем оно што морам, а не шта желим. Помогли су ми, успеле смо другарице и ја да се упишемо у Медицинску школу и живимо у интернату.


Четири чула воде своју игру, надопуњује једно друго, а свакако коначан закључак, код сваког на свету настаје у срцу.

-Вид је само први утисак, а потом све друго обрађујемо у свести. Енергија и особине чине да се у друштву неке особе осећамо пријатно. Различите особине се спознају и без чула вида. Може и нама да се деси да нам се неко свиди по изгледу, но за јачу спону је потребно свима, не само особама које не виде, нешто много више, снажније што се не може сагледати, већ се осети.

Док се стварност спознаје додиром, свет дводимензионалног за слепе и слабовиде особе је тешко опопљив. Шољу могу препознати опипавајући је, али не могу њен изглед верно пренети на папир. Ипак, у једном сегменту се суочавају за захтевом који подразумева нешто слично.

-Код нас је потпис још увек неопходан и слепи људи нису изузетак. Ми то не доживљавамо као део свог идентитета. Кроз помињану свест о словима и бројевима стечену у детињству било ми је нешто лакше да савладам ову препреку, али знам да је то потешкоћа за многе и волела бих да постоји неки други начин да се идентификујемо где је неопходно.

А када бих...
Свет који видеће особе посматрају и онај који је изграђен у свести оних који нису никада имали искуство визуелне спознаје морају се разликовати. Стицање вида је фактички отварање врата поптуно непознатог универзума.

-Можда ће звучати чудно, али ја не бих волела да прогледам. Од рођења функционишем без вида, изградила сам своје поимање света и мислим да би ми у тој хипотетичкој ситуацији требао психолог на дужи временски период. Најпре бих морала да упознам свој изглед, а потом све детаље, то је ситуација у којој учите све од почетка. Имала бих свакодневно милион питања на које би требала одговоре. Наша свест о окружењу и стварна слика се сигурно значајно разликују, немамо искуство појавних облика и заиста би све изгледало као да вас спусте на потпуно непознату планету. Био би то велики стрес за мене и требала бих дуго привикавање. Потпуно сам упознала улице којима пролазим и имам утисак да је другим људима чудније када ме виде, него мени да се крећем слободно. Већа жеља је да нам буду све ствари што чине свакодневицу доступније, да можемо отићи у позориште, биоскоп, гледати филм у свом дому, посећивати изложбе, бирати школе које желимо...
Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa