Инфо

26. јануар 2012.26. јан 2012.
МЕЂУОПШТИНСКИ ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ШАБАЦ

РЕАЛИЗОВАНИ ПЛАНОВИ

У протеклој години обрађено око сто метара архивске грађе. Остварен сопствени приход од 500.000 динара. Организоване четири изложбе из архивског фонда. Током 2012. године акценат на изради и сређивању аналитичког материјала
Када је реч о основној делатности евидентирању, заштити и преузимању архивске грађе са територије Округа, у току 2011. године, по речима директора Међуопштинског историјског архива из Шапца, Радомира Петровића, доста је урађено. Извршен је преглед у 80 регистратура, преузета архивска грађа од 10 стечајних поверилаца, сређена документација шабачке Више технолошке школе струковних студија, скупштински материјал до 1990. године.
- Обрадили смо око 100 метара архивске грађе. Сав овај материјал је пребачен у архив и уз адекватну обраду смештен у наш депо. Оно што није занемарљив податак, је да смо остварили сопствене приходе у висини од 500.000 динара. Од тога смо део потрошили на набавку кутија, подмиривање трошкова превоза, смештаја архивске грађе, док је остатак од 300.000 динара уложен у редован рад Архива. Дакле, у току финансијски изузетно неповољне године, успели смо малим делом да допринесемо растерећењу буџета града ““ каже Петровић.
Протекле године Архив је посетило 78 истраживача. Највеће интересовање владало је за документацију која се тиче одузимања имовине од стране државе по окончању Другог светског рата. Поред тога, у овој институцији културе, посебно су поносни на чињеницу, да је филм о шабачким Јеврејима аутора Жане Војиновић и Стевана Маринковића, већим делом реализован захваљујући грађи која се чува у њиховим депоима.
- Посебну пажњу смо усмерили на сређивање грађе бивших среских народних одбора: Богатић, Љубовија, Крупањ, Лозница, у периоду од окончања Другог светског рата до 1962. године. Ово је условљено великим интересовањем наших грађана претходних година, за све податке који имају везе са конфискацијом, секвестрацијом, национализацијом или имовином Јевреја која је такође потпадала под тај секвестар одузимања имовине у корист државе ““ објашњава Петровић, и истиче да је од прошле године корисницима архивске библиотеке на располагању још око двеста нових наслова стручне литературе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa