Инфо

26. јануар 2012.26. јан 2012.
ПРЕДСТАВЉЕНА СТРУКТУРА ГРАДСКОГ БУЏЕТА

НАЈВИШЕ НОВЦА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

Захваљујући пре свега изменама Закона о финансирању локалних самоуправа буџет града са прошлогодишњих 2.429.306.000 динара увећан на 3.189.728.000 динара. Од укупног износа, 43 одсто средстава биће пласирано у инвестиције првенствено у изградњу комуналне инфраструктуре
Крајем прошле године, на седници Скупштине града усвојен је предлог буџета за 2012. годину. Његова структура, представљена је јавности, на конференцији за новинаре, организованој прошлог уторка у шабачкој Градској управи. Захваљујући изменама у Закону о финансирању локалних самоуправа, по којима већи део средстава од пореза на зараде остаје у каси Града, овогодшњи износ је увећан за око 500 милиона док се од републичких тарнсферних средстава очекује још око 100 милиона динара. Како је навео градоначелник Шапца Милош Милошевић, овај новац ће већим делом, бити уложен у инвестиције. Што конкретно, за грађане значи више путева, изградњу нових објеката комуналне инфраструктуре, већа права из области социјалне заштите.
-За плате буџетских корисника опредељено је 17 одсто средстава, док је за инвестирање предвиђено 43 процената од укупног износа. Реч је пре свега, о пројектима из области комуналне инфраструктуре, комуналне потрошње и оним инвестицијама које имају за циљ побољшање материјалне основе установа чији је оснивач Град, као и установа за чије смо финансирање делом одговорни.
Када је реч о улагању у основне и средње школе, ове године смо издвојили мање средстава, превасходно из разлога што су скоро све образовне установе на територији Град готово у потпуности обновљене. Два најзначајнија пројекта која су остала да се реализују је изградња фискултурне сале за потребе основне школе у Волујцу и завршетак сале у средњој Економској трговинској школи у Шапцу. За Волујац је из градског буџета опредељено 22 милиона, односно половина од укупног износа, док ће остатак новца обезбедити НИП, навео је Милошевић и изјавио да је у области културе највише новца издвојено за завршетак анекса Библиотеке шабачке. Реч је о цифри од двадесет милиона динара, док се четири милиона у ове сврхе очекују из републичке касе.
У области социјалне заштите забележен је највећи помак. По Милошевићевим речима, дошло је до увећања средстава намењених за завршетак пројеката у чијој реализацији Градска управа учествује већ дужи низ година, попут изградње сигурне куће, куће “Добре воље“. Што се тиче Дома здравља, износ од 25 милиона динара ће бити уложен у отварање амбуланте, апотеке и канцеларије месне заједнице на Летњиковцу.
- Наставићемо финансирање програма Дирекције за пољопривреду. Тиме ће пољопривредним произвођачима овог краја бити омогућено да остваре већу зараду од своје делатности. Када је реч о овој грани привреде, иако није директно у домену Дирекције, посебно бих напоменуо да смо шест милиона динара издвојили за израду пројектне документације за изградњу Центра за пријем, сортирање, дораду и паковање воћа, навео је градоначелник Шапца, и објаснио да ће највише новца бити уложено у области изградње путне инфраструктуре, водоснабдевање, одвођење отпадних вода и надлежности ЈП за управљање грађевинским земљиштем.
Заменица градоначелника Јасминка Ристивојевић, истакла је овом приликом да је до увећања буџета за основно и средње образовање у 2012. години дошло због нове обавезе локалне самоуправе да исплати јубиларне награде просветарима за две претходне године, те поред две фискултурне сале о којима је говорио градоначелник навела завршетак радова на реконструкцији Музичке и Медицинске школе. Упоредо са радовима на анексу Библиотеке шабачке, у области културе најављена су значајна улагања у израду нове сталне поставке Народног музеја.
- Највише су повећана средства за социјалну заштиту. Овај новац ће се трошити у складу са потребама наших суграђана. Увећана су на позицијама свих пројекта које наша Градска управа реализује у овој области. Ту смо изузетно поносни на програм помоћ и нега у кући, изградњу “Куће добре воље. Више новца издвојено је и за народну кухињу, материјалне помоћи, једнократних давања. Имамо и две нове ставке. Реч је о прихватној станици која служи за помоћ нашим суграђаним које нађемо на улици а не знамо где да их сместимо. Они ту могу да бораве шездесет дана. То је рок у којем треба да се реши њихов статус. А друга је, зграда за становање у заштићеним условима, за чије одржавање Градска управа не би требала да има веће трошкове, истакла је Ристивојевићева.
- Чињеница да шабачка Градска управа има најмањи број запослених у Србији у односу на број становника пружа могућност да буџет буде развојни и да се највећи део новца усмери на инвестиције и комуналну потрошњу. Протеклих година, све месне канцеларије на простору градске управе на сеоском подручју смо реновирали, закључно са одељењем за инспекцијске послове, па нам је практично остало да само решимо проблем простора Одељења за урбанизам. Ту смо одвојили одређена средства. Планирана су улагања у унапређење информационих технологија, истакао је начелник Градске управе Милош Станојчић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa