Инфо

6. април 2023.6. апр 2023.
Фото: Мачванска средња школа

Фото: Мачванска средња школа

Мачванска средња школа у Богатићу

Образовање и неговање правих вредности

Осим школовања на неком од девет образовних профила, на бројним ваннаставним активностима ђаци развијају додатне вештине, усвајају праве вредности и стичу све услове да буду понос заједнице и друштва. Захваљујући вредној донацији Министарства просвете опремљен је кабинет за коришћење у наставним и допунским активностима
Мачванска средња школа у Богатићу више од четири деценије је место где млади нараштаји стичу знања која их припремају за даљи рад и образовање. Броји 80 запослених, док је 581 ученик распоређен у 22 одељења. Данас образује ђаке у више подручја рада и девет образовних профила трећег и четвртог степена стручности: економски, царински и ветеринарски техничар, машински техничар моторних возила, возач моторних возила, техничар друмског саобраћаја, кувар, конобар, послатичар. Поред тога, на бројним ваннаставним активностима развијају додатне вештине и усвајајући праве вредности стичу све услове да буду понос своје заједнице и друштва.

Захваљујући вредној донацији Министарства просвете опремљен је кабинет за коришћење у наставним и допунским активностима, Фото: Мачванска средња школа


Вредна донација Министарства
У оквиру програма „Модернизација школа“ добили су вредну донацију Министарства просвете за опремање кабинета: 24 лаптопа, 24 пројектора и носача пројектора и сву опрему неопходну за инсталацију. Ученици ће имати прилику да их користе за спремање завршних испита, на секцијама, допунским и додатним и часовима практичне наставе. Секције којима је на располагању су: машинска, рачуноводствена, саобраћајна, програмерска, математичка, новинарска, кулинарска, као и секције енглеске поезије и језика, хор и друштво.


Камион за обуку донација Општине Богатић
Од оснивања, 1977. године, до данас, школа настоји да се развија и мења у складу са потребама друштва и времена, а пре свега деце. Најпре је функционисала као истурено одељење Шабачке гимназије, да би се годину дана касније преселила у велику и модерну зграду и почела са самосталним радом. Велико је интересовање за упис, како из те, тако и околних општина, па ђаци долазе и из Шапца и Сремске Митровице.

-Наш план уписа за следећу 2023/ 24 школску годину је измењен, тако да уписујемо смерове ветеринарски и економски техничар, машински техничар моторних возила, техничар друмског саобраћаја, кувар, трговац. Према упутству Министарства просвете, јер је план и програм за тај образовни профил у фази измене, ове године не уписујемо царинског техничара. Возаче такође не уписујемо ове године, према упутству Школске управе Ваљево- наводи директорка школе Нада Јелесић.
Ове године, у сарадњи са локалном самоуправом, отворена је нова аутобуска линија како би деца из Прњавора, Рибара, Змињака и других места, могла лакше да стигну до школе.

Домаћини Републичког такмичења младих у изради бизнис планова
Мачванска средња школа у Богатићу од 4. до 7. априла домаћин је Републичког такмичења младих у изради бизнис планова. Надметање се одржава у оквиру пројекта „Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ који води Савез проналазача Србије. Обухвата радионице и излагање бизнис плана на самом крају. Како истиче директорка, имају пријављене школе из Лознице, Владимираца, Шапца, док ће они као домаћини имати пет група: саобраћајни техничар, кувари, економски, машински и техничари моторних возила.


Општина Богатић обезбедила је и камион и полигон је припремљен за обуку возача трећег степена за категорију Ц.

-Добили смо камион за обуку возача моторних возила захваљујући Oпштини Богатић. Наши ученици добијају возачку дозволу за Б категорију на образовном профилу машински техничар моторних возила, техничар друмског саобраћаја и на образовном профилу возач моторних возила стичу категорију Б и Ц. Ђаци смера машински техничар моторних возила у оквиру практичне наставе су са својим професорима учествовали у сређивању и маркирању полигона- истиче директорка.

Dиректорка школе Нада Јелесић, Фото: Мачванска средња школа


Такође су активни учесници разних манифестација, као што је Међународни сајам пољопривреде одржан 4. марта у сали те школе. Излагали су своје производе и презентовали рад школе. Ове године су посетили и сајмове књига и аутомобила, а на Сајму туризма представљали су општину Богатић.

Организују различите хуманитарне акције за помоћ бившим и садашњим ђацима, сарађују са Црвеним крстом у Богатићу и добровољни су даваоци крви.

Бројне секције и активности
-Пратимо и одазивамо се на различите конкурсе како бисмо подигли квалитет наставе и услова за рад у нашој школи. Конкурисали смо за пројекат Клуб за иновације, а тренутно чекамо резултате конкурса Министарства правде, где смо аплицирали са пројектом реконструкције крова наше школе. Такође, посредством вероучитеља који је надлежан за организацију средњих школа Епархије шабачке, ученици наше школе учествују у различитим манифестацијама у вези са нашом црквеном заједницом. Такође, вероучитељи учествују у обуци за менторе у сарадњи са Заводом за унапређивање и вредновање квалитета рада. Хор Мачванске средње школе активан је учесник свих манифестација. За све активности које школа планира и организује имамо апсолутну подршку председника Општине Милана Дамњановића- подвлачи Јелесићева.

Успешни ученици, понос школе
Уз залагање и посвећеност наставног кадра и ученика, ни успеси на важним такмичењима у свим областима не изостају.
-Андрија Мартиновић, треће место на Републичком такмичењу из физике, под менторством наставнице Јелене Дрмановић
-Сара Маштраповић, шесто место на Републичком такмичењу из посластичарства, под менторством наставника Жељка Маштраповића
-Жељана Вулетић и Анђела Јокић, једанаесто место на Републичком такмичењу из куварства, под ментортсвом наставника Видојке Вукомановић и Ивана Ђукића
-Кристина Макевић, пласман на Окружно такмичење Књижевна олимпијада, под менторством наставнице Слађане Личанић
-Александар Кнежевић, матурант, образовни профил ветеринарски техничар, 7. место на 22. Републичком такмичењу из области ветеринарске медицине

Проширење програма ваннаставних активности у виду секција које додатно подстичу развијање стручних знања и вештина ученика додатно је важно због чињенице да су ђаци препознали њихову добробит и значај, те се у великом броју одазивају и укључују у њих. Међу њима су саобраћајна, машинска, рачуноводствена, ликовна.

И сама директорка редовно похађа обуке и усавршавања. Недавно је присуствовала 14. Међународном симпозијуму за директоре основних и средњих школа у Врднику, са више од 300 учесника. Тренутно је у току ажурирање сајта, где ће сви заинтересовани моћи благовремено да се упознају са актуелностима у школи.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa