Инфо

9. фебруар 2012.9. феб 2012.
РАЗГОВОР СА ВЛАДИМИРОМ САВИЋЕМ, ПРЕДСЕДНИКОМ ГРАДСКОГ ОДБОРА ДСС

ЗАЛАЖЕМО СЕ ЗА ДРЖАВНЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЦИЉЕВЕ

Дипломирани инжењер пољопривреде Владимир Савић члан је Демократске странке Србије од 1999. године. Изабран је за председника Градског одбора 2008. Био је учесник деветомартовских и студентских демонстрација
Као један од представника опозиције, шта очекујете од наредних избора?
- Сва дешавања у нашој земљи, а и граду Шапцу која су се десила последње четири године, указују на то да су промене на политичкој сцени неопходне и од судбинске важности за наше грађане. Угрожени су сви витални државни и национални интереси земље. Погубна политика неприродне и непринципијалне коалиције на власти, довела је државу Србију до економског, моралног и политичког колапса. Таква коалиција заснована је на лажима сопствених бирача, а и грађана Србије. ДСС спроводи своју политику из уверења, без обзира што се показује да је то тежи пут. Ми Србију, њену економију, историју, културу и традицију видимо на сасвим другачији начин. Када је наш председик др Војислав Коштуница 2008. године вратио мандат народу многи наши грађани га нису разумели. Али све што је предвидео и рекао тада се испоставило као тачно. Наш председник никада није лагао свој народ и увек је био уз њега. Српски народ мора бити слободан да изабере којим путем хоће да иде. Само безкурпулозна и корумпирана власт се боји промена, одласка у опозицију и не схвата да је то саставни део демократских процеса. ДСС се и 2000. године супротставила једном тоталитарном режиму, тако ће се и ове 2012. године борити да се наша земља врати најбољим вредностима демократских процеса. Уверен сам да ће грађани Србије на овим изборима препознати све демократске вредности за које се залажемо и то ће донети капиталну промену у политичким процесима у нашој земљи, а тако и у нашем граду. Наша настојања препознаће сви поштени, добронамерни демократско опредељени бирачи у нашој земљи, а поготово наши пријатељи који не могу да разумеју издајничку политику Вука Драшковића и Чедомира Јовановића.
Сама помисао да ли ће избори бити регуларни указују на то да су у нашем друштву основне вредности угрожене. У свакој добро уређеној земљи избори су празник демократије, где грађани својом вољом одлучују о свим политичким субјектима и процесима у земљи. У нашој земљи то није тако, јер одређене недемократске снаге желе да избори буду борба на живот и смрт, а не размена политичких и програмских циљева.
Грађани Шапца су имали ту несрећу да 2008. године дође до понављања избора на локалном нивоу из формалних разлога. Иако је први круг избора био апсолутно регуларан, поновљени су избори и прекројена је изборна воља грађана, са основним циљем да странке које нису прешле цензус уђу у локални парламент и да се направи власт. Навешћу пример из села Синошевић. У првом кругу 179 бирача гласало је за ДС, а у поновљеним изборима 179 бирача за коалицију окупљену око ЛДП.
Молим грађане да се вратимо основним демократским вредностима. Молим их да оне који им донесу на кућни праг литру уља, кило шећера или било какву врсту мита да би гласали за њихову политичку опцију, избаце из својих кућа. Људско и демократско достојанство се не може купити, а поготово не сада када је већина наших суграђана на рубу егзистенције.
Коме бисте дали подршку за формирање власти после избора и на какве сте компромисе спремни?
-ДСС је нашој јавности показала да је бескомпромисан борац за националне и државне циљеве. Наша легитимна и легална борба за поштовање Устава државе Србије и њене територијалне целовитости не познаје појам компромиса. Наша политика на државном нивоу дијаметрално је супротна од политике владајуће ДС и њихових сателита. Политика ДСС је сада апсолутно јасна грађанима Србије и уколико нам грађани укажу поверење разговараћемо најпре са СНС.
Једни сте од највећих критичара актуелних градских власти. Које су ваше највеће замерке на њихов рад? Које бисте проблеме ви прво решавали ако будете у прилици и на који начин конкретно?
- Градски одбор ДСС у Шапцу је у протеклих четири године показао грађанима Шапца да уз све проблеме које смо имали у прошлости можемо да будемо веома друштвено одговорни и пре свега корисни за грађане Шапца. Одборници ДСС су више пута оштро критиковали власт, превасходно због ненаменског трошења буџетских средстава. Случај “одбеглог“ водоскока на Сави постао је синоним за једну бахату власт која се отуђила од грађана и демократских вредности. О водоскоку су испеване чак и песмице а и написан мали позоришни комад. У више наврата смо упозоравали да неспособна власт угрожава привреду Шапца. Том приликом је наш народни посланик Зоран Николић позвао градоначелника да поднесе неопозиву оставку. Висина цена у процесу легализације , а и поскупљење комуналних такси за истицање фирми за 500 посто , за привреднике града Шапца, је било енормно оптерећење. Одборници ДСС, др Александар Павловић и др Мирко Нагл, анализирајући ребаланс буџета за 2011. годину, су изнели податак да је потрошено 750.000 евра више буџетских средстава по истим ставкама у односу на завршни рачун 2010. године. То заједно са трошковима за изградњу фонтане Шабачких Жртава која је коштала 250.000 евра и водоскоком који је коштао 83.000 евра износи преко милион евра. Нисмо чули одговоре никада, јер власт на наша питања и нема одговоре. Постављамо питање, да ли их и државни органи имају?
Градски одбор ДСС у својим редовима има докторе економских, техничких наука и читав низ високо образованих кадрова, као и чланова из свих других области, тако да смо заједно урадили локални економски програм за град Шабац од 2010. до 2015. године. Економија и решавање економских проблема ће нам бити приоритетни циљеви у наредном периоду. Оно што желимо је да Шабац постане регионални центар агробизниса. Желимо да Шабац поново подигне Шапчанку 21. века. Зато смо и направили коалициони споразум са Уједињеном сељачком странком, представницима правих српских сеоских домаћина. Не желимо сарадњу са онима који се представљају као заштитници интереса сељака, себи обезбеде привилегије, а онда забораве интересе сељака. Зарад својих личних циљева, пореде активности наших коалиционих партнера са Хитлером и Јеврејима, а са чланом ЛДП заједно седе у Већу града Шапца и примају енормно високу плату, што је и основни циљ бављења политиком према сеоском становништву и проблемима села
Можете ли направити паралелу измеђи времена када је ДСС била у власти и сада?
- Паралелу између времена када смо били у власти и времена после тога није тешко подвући. За време владе Војислава Коштунице живот грађана је неупоредиво био бољи, а такође и економске прилике су биле много боље. Раст бруто друштвеног прихода 2007. године у Србији је износио 7 одсто, док је 2010. годину био 1,9 одсто. Незапосленост у априлу 2008. године била 13,3 одсто, а у априлу 2011. године се скоро удвостручила и износи 22 процента. Када је реч о задуживању земље, подсетио бих да смо 2007. године вратили целокупан дуг ММФ, док се Србија за време владе Мирка Цветковића задужили за 5,7 милијарди евра, више него све српске владе у задњих 20 година, односно 44,4 одсто бруто друштвеног производа што је горња граница задужености. Има још сијасет оваквих података који говоре о једној одговорној економској политици која је омогућила поступан и сигуран развој земље, а и нашег града. Не могу се јефтином пропагандом омаловажавати ови резултати, нити се може рећи да је само због светске економске кризе завладала оваква пустош и безнађе. ДСС излази пред грађане са својом државотворном политиком заштите националних интереса и економском политиком развоја земље, јер без развоја земље не можемо бранити националне интересе, нити грађанима омогућити бољи живот. Недавно је и сам Млађан Динкић рекао да је Војислав Коштуница био најбољи премијер.
Град Шабац је у то време убрзано напредовао по свим сегментима, а последње 4 године је у стагнацији и задужио се код пословних банака за 713.162.000 динара по извештају државне ревизорске комисије, што су одборници ДСС у скупштини града оштро критиковали. Та стагнација се мора зауставити, поготово у условима када је америчка компанија УС СТЕЕЛ , напустила Србију , када је неизвесна судбина преко 400 радника у Шапцу. Шабац није постао град будућности, него презадужен град, пред банкротом. Све нам то говори да се морамо ослонити у будућности на сопствене снаге и унутрашње економске потенцијале. Град Шабац их поседује, само их треба искористити. Зато сам уверен да ће грађани Шапца препознати нашу политику и да ће нам указати поверење као и увек до сада.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa