Инфо

9. фебруар 2012.9. феб 2012.
ФИЛИПИНИ

МАНИЛА СА ТРИ ЛИЦА

Манила је главни град Филипина. Има 12 милиона становника, реку Пасиг и пругу од које почиње сиротињска четврт. Простор између дашчара и кућица са лименим кровом испуњен је мноштвом голишавих Филипинаца и босоноге деце која свакодневно испраћају и дочекују возове.
Парадоксално звучи изјава домаћина да су баш они најсрећнија сиротиња на свету! Са извесном дозом револта је говорио да их је држава безброј пута пресељавала у пристојне станове радничких насеља. Наравно да је било безуспешно ““ јер после једне или две ноћи проведене у „стандарду“ - сви су се опет враћали у „социјалу“ на својој прузи .
„То место је најлепше! Изузев пљуска топле тропске кише, ништа горе не може да нас задеси!“, одговарали су - и власт би дизала руке до следећег пресељаја.
Стара Манила подсећа на времешну даму у пожутелим чипкама. Огуљених фасада свака палата приповеда о прохујалом времену.
Пролазимо поред импозантне и отмене зграде Музеја који има значајне везе са именом госпође, Имелде Маркос, прелепе супруге некадашњег филипинског председника Фердинанда Маркоса. Истог дана кад је постала прва дама наредила је да се сви музејски експонати избаце, а уместо њих да се изложе - 300 пари њених ципела и 2500 хаљина ( управо за време владавине Маркосових свет је највише сазнао о Филипинима)! Ова контроверзна породица била је позната по политичком, а још више по раскалашном и расипничком животу у палати Малакањанг која је двеста година била резиденција шпанских гувернера и филипинских председника.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa