Инфо

27. април 2023.27. апр 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У оквиру пројекта „Биосол +“

Изложба „Боје одрживости“ малишана из ПУ „Наше дете“ и Нове Градишке

Учествовале су групе из вртића које су посвећено тражиле помоћ и у литератури и видео записима. Набављали су материјале који су им потребни и заједно креирали макете, шеме, инсталације
У Тренинг центру Шабац у петак је свечано отворена изложба „Боје одрживости“ малишана из ПУ „Наше дете“ Шабац и Нове Градишке који су припремили макете и ликовне радове на тему обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, а у оквиру пројекта „Биосол +“.

Нове могућности за град
-Ово је наставак пројекта „Биосол“ и посебно нам је драго што смо добро обавили посао. Остало је новца на том позиву. Као неко ко је најбоље искористио средства кандидовали смо се и тај вишак поново долази у Град Шабац. Урадићемо соларне панеле на нашем базену, тако да ће он практично постати енергетски независан. Такође ћемо радити на промоцији мобилности, набавити још електричних бицикала које ће моћи да користе наши суграђани, али, наравно, највише је присутна промоција обновљивих извора енергије. Ово је практично данас и дан наше деце која ће на најбољи начин представити колико је то уопште важно за очување наше планете. У овој недељи честитамо суграђанима Дан града Шапца, а мислим да ће деца овом приредбом то најбоље учинити- навео је председник Скупштине града Немања Пајић отварајући изложбу.

Немања Пајић, Фото: "Глас Подриња"


Роберта Пранкић, испред партнера, Лага, Западне Славоније, захвалила је граду на позиву да учествују у изложби и сарадњи на целокупном пројекту.

-То је један хвале вредан пројекат, наставак на претходни Биосол, из којег смо направили мноштво резултата- од топлана, соларних плоча, енергетске независности. Радимо велику промоцију свега тога, у коју је укључена и ова изложба деце. Радује нас прилика да видимо заједно све те радове- истакла је Паркићева.

Учествовале су групе из вртића које су посвећено тражиле помоћ и у литератури и у неким видео записима. Набављали су материјале који су им потребни и заједно изнедрили дивне макете, шеме, инсталације.

Малишани учили и стварали
-Деца су дала велики допринос изложби и чини ми се да смо сви заједно учили. Испоставило се да доста тога што знају о обновљивим изворима енергије, а онда смо и ми одрасли схватили како подједнако, са посвећеношћу и радозналошћу, са децом учимо. Правили су разне макете, одговарали на питања шта је биомаса, како се користи енергија ветра, сунца, успевали су чак да направе и аутомобиле које покреће енергија из обновљивих извора. Изненадили смо се како нека деца знају чак више од нас о томе. То је оно што је важно, а исто тако важно је да смо део локалне заједнице која покреће такве пројекте и наравно, још је и то задовољство веће што знамо да су нека деца у Новој Градишки такође промишљала са својим васпитачима и у школама са својим учитељима и послали своје радове- рекла је чланица пројектног тима Јасмина Вулетић из ПУ „Наше дете“.

Јасмина Вулетић , Фото: "Глас Подриња"


Како је испричала Јулија Борчић, помагала је учитељицама цртајући пчелице које су оне касније секле и лепиле.

Јулија Борчић, Фото: "Глас Подриња"


-Научила сам много о енергији сунца, воде и ветра и колико је важно да све то на прави начин искористимо. Задовољна сам како изгледају радови, а сви смо се заједно потрудили да буду што лепши- објаснила је Јулија.

У културно- уметничком програму учествовали су малишани из ПУ „Наше дете“ Шабац, ученици ОШ „Николај Велимировић“ и виолинисткиња Даница Пандуровић. Друга по реду радионица под називом „Примена обновљивих извора енергије у свакодневном животу“ уследила је након свечаног отварања изложбе.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa