Инфо

27. април 2023.27. апр 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Место соје у плодореду

Соја може да се гаји после готово свих усева осим махуница. После одређених култура може дати и веће приносе, али су они незнатни, осим ако се гаји после широкоредих усева које остављају земљиште у растреситом стању, богато асимилативима и незакоровљено. Тако се као најбољи предусев некада сматрала шећерна репа, али у периоду интензивирања ратарске производње све више важи за неповољан предусев
Пошто су стрнине веома заступљене у сетвеној структури, оне су често предусев соји у нашим условима. Пшеница и друга стрна жита рано напуштају земљиште, па стога се соја може сејати као пострни усев и то сорте кратке вегетације као крмна биљка. Добар предусев за соју је кукуруз, али само уколико се жетвени остаци добро уситне и земљиште добро припреми. Ограничавајући фактор за сетву соје после кукуруза је тај, што се користе хербициди за кукуруз који имају резидуално дејство које штетно делује на соју и при томе треба водити рачуна.

Соја може да се гаји после готово свих усева осим махуница. После одређених култура може дати и веће приносе, али су они незнатни, осим ако се гаји после широкоредих усева које остављају земљиште у растреситом стању, богато асимилативима и незакоровљено. Тако се као најбољи предусев некада сматрала шећерна репа, али у периоду интензивирања ратарске производње све више важи за неповољан предусев.

Овоме значајно доприноси вишегодишњи недостатак падавина, а и без употребе стајњака у земљишту чија је биогеност значајно смањена, обрада и ђубрење земљишта за шећерну репу немају одговарајући утицај на наредни усев. Шећерна репа би због високих доза ђубрења била добар предусев, међутим, због велике потрошње воде нарочито у сушним годинама или превелике влажности приликом вађења и сабијања земљишта, није погодан предусев за соју. Соју не треба гајити после сунцокрета због појаве болести које су заједничке за оба усева. Ако је усев сунцокрета или соје био заражен белом трулежи, онда соја на тој парцели не би требала да се гаји 5 – 6 година, јер гљива која се са жетвеним остацима унесе у земљиште, врло дуго задржава виталност и врши заразу.

Што се тиче соје као предусева за друге културе, може се рећи да је веома пожељна и добар предусев за скоро све биљне врсте јер оставља иза себе земљиште у добром физичком стању, мање – више незакоровљено, обогаћено биолошким активним азотом и органском материјом. У нашој ратарској производњи соја се посебно цени као предусев озимим житима, нарочито озимој пшеници јер доста рано напушта земљиште, тако да има довољно времена да се изврши основна обрада, предсетвена припрема и сетва у оптималним роковима. Иначе, соја за зрно је бољи предусев од соје за зелену масу јер она износи више хранљивих материја из земљишта због гушћег склопа, а и лишће не остаје на њиви и не заорава се као код соје за зрно.

Ако говоримо о соји и гајењу у монокултури, постоје различита мишљења, али у литератури и стручној пракси преовладава мишљење да соју не треба гајити у монокултури, не само због нагомилавања проузроковача болести и инсеката и отежане борбе против корова, већ због стварања алелопатских материја током разградње биљних остатака који проузрокују негативно дејство на раст корена и интензитет азотофиксације соје. Осим тога, боље искоришћавање земљишта и бољи принос су разлози зашто соји треба пажљиво одабрати место у плодореду, јер поправља структуру земљишта и обогаћије га азотом.
Дип. инж. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa