Инфо

9. фебруар 2012.9. феб 2012.
ГРАД ОПРЕДЕЛИО СРЕДСТВА ЗА ПОБОЉШАЊЕ КВАЛИТЕТА ЗЕМЉИШТА

ПРОИЗВОЂАЧИ ПЛАЋАЈУ САМО ШЕСТИНУ

Градоначелник Шапца Милош Милошевић са сарадницима састао се прошлог понедељка у Градској кући са председницима савета месних заједница 31. села и изложио план Градске управе за побољшање квалитета земљишта калцизацијом ““ уношењем кречњака у земљиште
Политика Града Шапца у области пољопривреде прати мере Владе Републике Србије, односно Министарства пољопривреде, и покушава да пронађе простор за пољопривредне произвођаче који нису директни корисници ових мера. Кроз мере локалне самоуправе тражимо решења како би им помогли да остваре иста права као и категорија произвођача којима су намењене републичке мере. Град тако помаже калцизацију земљишта нижег квалитета - пете класе и даље. Око седам хиљада хектара земљишта у Поцерини је ниске ПХ вредности и лошег квалитета, и на његову плодност повољно утиче количина кречњака која се унесе. Према уговору са Шећераном из Пећинаца, дистрибуираћемо кречњак и сатурациони муљ из Пећинаца до власника земљишта квалитета пете или још ниже класе. Креч утиче повољно на родност земљишта и у воћарству и када је реч о ратарским културама, истакао је градоначелник Шапца Милош Милошевић.
Према договореном моделу, заинтересовани пољопривредни произвођачи за калцизацију земљишта јавиће се шефовима месних канцеларија или председницима месних заједница. Ова мера подразумева и учешће пољопривредних произвођача у једном делу финансирања. Десет кубних метара креча коштаће земљорадника две хиљаде динара.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa