Инфо

11. мај 2023.11. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЈЕЛИЦА КОСАНИЋ: ДОБИТНИЦА ПРВЕ НАГРАДЕ НА КЊИЖЕВНОЈ ОЛИМПИЈАДИ

По плодовима њиховим, познаћете их

Читам од малих ногу. Прочитала сам све татине књиге, што ме је инспирисало, а љубав према српском језику, посебно књижевности, развила се у седмом разреду основне школе. Наравно, и мама ми је много помогла и увела ме у чаробни свет књиге
“Свако добро дрво рађа добре плодове... По плодовима њиховим познаћете их“.

Јелица Косанић, ученица четвртог разреда Шабачке гимназије, освојила је прво место на Републичком такмичењу Књижевна олимпијада 2023. Ово изазовно такмичење обухвата градиво од прве до четврте године и захтева доста припреме. Осим радости, победа je Јелици донела и одушевљење због чињенице да је ослобођена полагања пријемног испита на факултету који намерава да упише. Књижевност је њена љубав. То је понела из куће.

- Читам од малих ногу. Прочитала сам све татине књиге, што ме је инспирисало, а љубав према српском језику, посебно књижевности, развила се у седмом разреду основне школе. Наравно, и мама ми је много помогла и увела ме у чаробни свет књиге.

Вуковац у основној школи, одлична у Гимназији, ишла је на разна такмичења, што је проширило њена интересовања и продубило амбицију. Двоумила се између медицине и књижевности, али се одлучила да студира српску књижевност и језик у Новом Саду.

- Више ме занима књижевност него граматика и правопис. Када завршим факултет, могу да радим као професор, да будем лектор, да пишем сценарија (зашто да не?) Волим однос са јавношћу, али видећемо, време ће показати...

Јелица је из добре и честите породице у којој се зна ред и која упорно негује проверене вредности. Оно што је некада било природно, данас је рариретно и посебно. То се види на њој.

- Трудим се да имам свој став, да се не поводим за туђим мишљењем. Сматрам да су нас родитељи добро васпитали и научили како да се опходимо према животу и људима. Од срца сам им захвална на њиховој подршци. У кући нема тензије, атмосфера је опуштена, реченице које чујемо брат и ја су:
„Полако, ради колико можеш, све ће то бити у реду... „ То ми много значи.

ШЕСТ НАГРАДА ЗА УЧЕНИКЕ ШАБАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ
На Републичком такмичењу Књижевна олимпијада 2023. ученици Шабачке гимназије освојили су шест награда.
Поред Јелице Косанић, прво место освојиле су и Исидора Живановић, Милица Павловић и Јана Мањенчић, ученице прве године. Друго место освојио је Сава Нинковић, ученик првог разреда, а треће Нађа Милошевић, ученица првог разреда.
Ментори су професорке српског језика и књижевности Тања Илић, Мирјана Илић, Љиљана Димитрић и Јелена Кнежевић.


Са љубављу и поносом прича о млађем брату Горану, који је ученик првог разреда Шабачке гимназије и корача сестриним стопама. Одличан је ђак, члан Ученичког парламента, иде на такмичења, као и сестра.
Јелица се спрема за Републичко такмичење талената које се одржава у Врању. Наравно, одабрала је књижевност.

-То је такмичење које се састоји из усменог дела, који се представља у виду презентације, а писмени део подразумева градиво од прве до четврте године. На Окружном такмичењу освојила сам друго место. На писменом тесту имала сам један, а на усменом четири поена мање од максималног, што је за мене важно с обзиром да се први пут сусрећем са оваквим видом такмичења.
Поверила нам је да је њен највећи таленат ликовни, али да је одлучила да помири практичност и уметност.

- Јако сам волела да цртам као мала и била сам члан ликовне секције у основној школи. Сада не стижем због обавеза, али верујем да ће ми то бити хоби. Сликање је моје суштинско, али свесна сам да од тога не могу живети. Књижевност је перспективнија, а такође је уметност.
Кад има времена, слуша музику са братом, али воли да учи и шири видике.

- Ова диплома ми је врхунац, посебно што сам у основној ишла на Републичко такмичење, али ми је недостајао само један бод да је освојим и била сам потиштена. Сада сам пресрећна. Када смо добили решења, у почетку нисам смела да проверим, плашила сам се да ли је све у реду и лакнуло ми је тек када сам видела да је то све тачно. А спремала сам се дуго, чак и на распустима, дан и ноћ. Јако ми је стало до тога да упишем факултет који желим и да будем на буџету, што је сан свих бруцоша.
Лепо је када млади тачно знају шта желе од живота. На време.

- Када сам била пети разред, знала сам да хоћу да наставим школовање у Шабачкој гимназији. За мене није постојала ниједна друга школа. Презадовољна сам због свега што сам овде научила и захвална сам професорима што су ме подстакли да се борим за себе и што знам да је свака моја оцена заслужена.
Много је научила од професорки књижевности - Мирјане Илић, која јој предаје ове године, претходне три године од професорке Снежане Корнарос, као и од наставнице Славице Лукић у „Натиној“ школи, коју не заборавља.

Младима поручује да упишу Шабачку гимназију, јер они који воле да уче, свакако ће се снаћи.

- Важно је посветити се ономе што волите.
У суботу, 13. маја, Јелица пуни 19 година. Срећно!
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa