Инфо

11. мај 2023.11. мај 2023.
Фестивал науке „Никола Тесла“ у ЦСУ
О лику и делу великог научника

Фестивал науке „Никола Тесла“ у ЦСУ

Планирано је двадесетак радионица, а водиће их професори основних и средњих школа
Манифестација посвећена лику и делу великог научника, Фестивал науке „Никола Тесла“, биће организована од 22. до 26. маја у Центру за стручно усавршавање (ЦСУ). Планирано је двадесетак радионица, међу којима су пренос података на даљину, обновљиви извори енергије, калиграфска, настанак свемира, а водиће их професори основних и средњих школа. Занимљиво је да ће бити коришћени инструменти Центра за промоцију науке као што су инфлуентна машина, Теслин трансформатор, магнетна табла и други.

Клуб Николе Тесле и низ програма
-Клуб Николе Тесле отворили смо уз подршку Теслине научне фондације из Филаделфије, а на иницијативу професорке физике Мирјане Божић. Фестивал науке који организујемо само је почетак низа програма посвећених њему, будући да ћемо у оквиру сваке манифестације која се одржава у току године поједине сегменте посветити његовом лику и делу. Обележаваћемо Дан науке 10. јула поводом рођења Николе Тесле, посветићемо му се и у Ноћи истраживача, током зимских и летњих школица.



Ангажовањем и спровођењем програма рада клуба унапредићемо начин размишљања ученика, критичко мишљење, допринети унапређењу њихове математичко- логичке, емоционалне и социјалне интелигенције, као и изградњи етичких норми- објашњава директор ЦСУ Бранко Филиповић.
Организацијом низа манифестација сви заинтересовани појединци биће укључени у рад клуба.

О Фондацији
Теслина научна фондација, невладина и непрофитна организација са седиштем у Филаделфији, америчка држава Пенсилванија, основана је 10. јула 2004. године, на 148. рођендан великог научника. Истог дана у Цркви Светог Николе у Филаделфији основан је Клуб проналазача „Никола Тесла”. Главни циљ Фондације је промоција Теслине заоставштине и пружање подршке онима који крећу његовим путем. Њен оснивач и председник је Никола Лончар.


Подстрек талентованим ученицима
-Оснивањем Теслиног клуба даћемо подстрек иновативним и проактивним професорима да се кроз презентацију Теслиног лика и дела афирмишу у научном и истраживачком раду. Организацијом презентација и промоцијом науке и научних достигнућа, као и манифестација и радионица, мотивисаћемо ученике да се баве истраживачким и научним радом. Укључивањем заинтересованих појединаца у рад клуба, као и сарадњом и разменом искустава и подршке са осталим Тесла клубовима, клубови ће постати водеће институције које ће промовисати Теслин лик и дело, а самим тим постати генератори развоја младих научника и истраживача, како у нашој земљи, тако и у иностранству. Дајући пример добре праксе иницираћемо оснивање Теслиних клубова у локалним школама, али и у другим центрима за стручно усавршавање- подвлачи Филиповић.

Ликовни конкурс за децу основних школа у току
У склопу манифестације, ликовни конкурс на тему „Тесла српско дете постао је див планете, донео је срећу свету, обасјао сву планету“ траје од 3. до 19. маја ове године. Бирају се три најбоља рада из две категорије уз подршку наставника ликовне културе.
-Послали смо позив основним школама, имамо млађе, до четвртог и старије категорије, од петог до осмог разреда. Ликовни конкурс ће бити ограничен на десет радова из сваке школе, наставник ликовне културе- ментор ће правити селекцију. Дозвољене су све цртачке и сликарске технике, а радови морају бити самостална дечја остварења. Свечана додела награда заказана је за 26. мај- објашњава стручна сарадница у ЦСУ Ивана Богићевић.


На радионицама у оквиру Фестивала науке могу да учествују и старији, не само деца. У креативне активности биће укључена и деца из Предшколске установе. Позив ће бити упућен свим школама, а број учесника није ограничен. Очекују да се прикључе и средњошколске образовне установе са којима су до сада имали лепу сарадњу. Последњег дана, у оквиру Сајма науке, свака школа ће презентовати своје изуме настале у склопу додатних истраживања у бављењу науком.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa