Инфо

11. мај 2023.11. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Такмичење у пружању прве помоћи

Вештина која живот значи

Обележавање Недеље Црвеног крста. Учествовало 11 екипа. Најбољи одлазе на регионални ниво. Основце обучавали ученици Медицинске школе. Знање које је некада најважније у укупном санирању повреда
Осам основних школа и три екипе средњошколаца наступиле су на овогодишњем општинском такмичењу у пружању прве помоћи. Надметање је део обележавања Недеље Црвеног крста у Шапцу.

Све екипе су имале задатак да вештину и знање покажу на два полигона где су заступљене симулације различитих повреда, као и стања. Средњошколци су имали и додатни задатак, а то је CPR оживљавање.
Екипе основних школа су обучавали ученици Медицинске школе “Др Андра Јовановић”.

-Стечено знање у пружању прве помоћи је некада кључно у исходу укупног санирања повреда и то је довољан доказ значаја. Шеснаест ученица и ученика трећег разреда општег смера укључило се у едукацију. Два ученика је опредељено за сваку основну школу. - истиче Марија Алексић, професор на предмету здравствене неге и прве помоћи.

Већини ђака осмолетки обука је била и први сусрет са пружањем прве помоћи, а сада су знање могли да презентују на такмичењу.

-Нисмо знали много пре фебруара, али смо били заинтересовани и знатижељни. Свесни смо колико је важно правилно пружање помоћи, трудили смо се, радили и надам се стекли вештину за цео живот – нагласила је Нада Драгојевић ученица ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу.

Учињено је оцењивао деветочлани судијски колегијум предвођен др Мирославом Поповићем, председником градске организације Црвеног крста. Сваку екипу представљало је шест чланова. Најуспешнији одлазе на регионално такмичење у Чачак, где ће бити најбољи тимови из целе западне Србије.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa